Dostupni linkovi

Obamina inauguracija bez najviših svetskih zvaničnika


Na inauguraciji novoizabranog američkog predsednika Baraka Obame 20. januara neće biti prisutni svetski zvaničnici, jer prosto nisu pozvani. Stejt department obavestio je prošle nedelje sve strane ambasade u Vašingtonu da, u skladu sa prošlom praksom, njihovi ambasadori i pratioci mogu da dođu na ceremoniju inauguracije, ali ne i zvaničnici iz zemalja matica.

"Ovi pozivi su samo za šefove diplomatskih misija i njihove pratioce i nisu zamenjivi", naspisala je državna sekretarka Kondoliza Rajs u diplomatskoj noti poslatoj 6. januara.

Američki zvaničnici su objasnili da su strani lideri tradicionalno obeshrabrivani da prisustvuju ceremonijama predsedničkih inauguracija zbog ogromne gužve i pojačanih bezbednosnih briga.

Strani ambasadori sa pratiocima pozvani su da sede na rezervisanim mestima na Kapitolu tokom Obamine zakletve i na specijalno određenim mestima preko puta Bele kuće tokom inauguracione parade.

Oni su, takođe, pozvani da prisustvuju diplomatskom ručku i inauguracionom balu na Junion stanici, kao i molitvi u Vašingtonskoj nacionalnoj katedrali, dan kasnije.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG