Dostupni linkovi

Nova stranka na političkoj mapi


Na narednim parlamentarnim izborima nastupiće još jedna stranka pod nazivom Demokratski centar. To su saopštili dojučerašnji funkcioneri Pokreta za promjene Goran Batrićević, Slavko Hrvačević i Emin Duraković koji će uskoro osnovati i svoj poslanički klub.

To je konačan epilog razmimoilaženja unutar Pokreta za promjene, najjače opozicione partije.

Dojučerašnji funkcioneri Pokreta za promjene Goran Batrićević, Slavko Hrvačević i Emin Duraković odustali su od unutarstranačke borbe za pozicije nakon posljednjih sukoba unutar stranke i osnovali novu političku partiju pod nazivom Demokratski centar Crne Gore koja će nastupiti na narednim parlamentarnim izborima. Cilj nove partije je da suštinski nastavi politiku i program nevladine organizacije Grupa za promjene jer je na tom programu Pokreta za promjene postao najjača opoziciona stranka i jasna demokratska alternativa. Batrićević je saopštio da treba ponovo vratiti nadu svim građanima i mogućnost boljeg i pravednijeg života:

"Demokratski centar neće biti partija sa jedinim ciljem dolaska na vlast ili sezonska pojava koja bi poslije eventualnog neuspjeha nestala sa političke scene ostavljajući svoje birače, aktiviste, simpatizere i funkcionera na cjedilu. Bićemo partija sa jasnom vizijom dugoročnog djelovanja sistema vrijednosti i ideologijom na kojoj mora počivati svaka ozbiljna partija koja će uvažavati i poštovati svakog svog člana i birača, ali i one koji nas ne glasaju. Svi sadašnji i bivši članovi Pokreta za promjene, ljudi koji su bili aktivni u nevladinoj organizaciji Grupa za promjene, svi nezavisni pojedinci i organizacije, kao i svi građani Crne Gore koji su spremni da prvo mijenjaju sebe, pa onda i druge, dobrodošli su u aktivnom kreiranju politike Demokratskog centra."

Najavljujući da će osnivačka skupština Demokratskog centra biti održana 7. februara Batrićević se nada velikoj podršci. Narednih dana odgovor treba da da poslanica Pokreta za promjene Maja Kostić Mandić, a konkretni razgovori se očekuju i sa profesorom Svetozarom Jovićevićem:

"Uvaženi profesor Jovićević s kojim smo osnivali Grupu za promjene, a ja uvijek to volim da kažem da je Grupa za promjene zaslužna za rezultat koji je postignut septembra mjeseca 2006. godine, a da smo mi u Pokretu za promjene to malo pokvarili radom poslije parlamentarnih izbora profesor Svetozar Jovićević, koliko sam saznao iz štampe, je raspoložen da nam pomogne i nama je njegova pomoć neophodna i dobrodošla i ja se iskreno nadam da ćemo u budućim danima zajedno sa njim odrediti kako njemu odgovara modalitet naše buduće saradnje. Ja se unaprijed radujem tome."

Kada je riječ o saradnji sa ostalim opozicionim strankama Batrićević je naglasio da je ta saradnja neophodna ali sa političkim partijama koje nijesu ekstremističke:

"Mi smo apsolutno otvoreni za sve stranke u Crnoj Gori koje su dovoljno demokratske po svom ustrojstvu, koje su dovoljno evropske, građanske, koje su dovoljno crnogorske, ali ne u nacionalnom nego u državotvornom smislu, koje priznaju Crnu Goru kao nezavisnu državu i za stranke koje su otvorene prema regionalnoj saradnji."

Podsjetimo. Do sukoba unutar Pokreta za promjene je došlo do lošeg izbornog rezultata na lokalnim izborima u Kotoru i nakon što je dio funkcionera bio nezadovoljan zbog približavanja Pokreta za promjene nacionalističkim političkim partijama. Komentar na izlazak iz Pokreta za promjene dijela funkcionera tražili smo od lidera stranke Nebojše Medojevića, međutim, kako nam je rečeno, partijski stav je da nekomentarišu ovaj događaj. S obzirom da su se iz Pokreta za promjene često čule optužbe na račun političkih neistomišljenika da su saradnici tajnih službi pitali smo Batrićevića da li očekuje da slične optužbe u narednom periodu budu upućene i na račun funkcionera Demokratskog centra:

"Ta vrsta priče bi bila kontraproduktivna, mada je Agencija za nacionalnu bezbjednost prilično moćna, prilično se upliće u život i političkih partija i običnih građana. Ta opasnost vazda postoji što se tiče njenog djelovanja, međutim, ja se nadam da svako razuman potpuno jasno vidi zbog čega mi krećemo našim putem, odnosno zašto nastavljamo putem kojim smo krenuli još davne 2004. godine kada smo osnovali Grupu za promjene."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG