Dostupni linkovi

Dio opozicije za odgađanje izbornog procesa


Parlament Crne Gore: Vladajuća koalicija je najavila da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 29. marta ove godine
Parlament Crne Gore: Vladajuća koalicija je najavila da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 29. marta ove godine

Nakon najave vladajuće koalicije da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 29. marta dio opozicije sprema se da zatraži odgađanje izbornog procesa, tvrdeći da bi glasanje za državni parlament po važećem zakonodavstvu bilo političko nasilje.

Dio opozicije sprema se zatraži odlaganje prijevremenih parlamentarnih izbora koje vladajuća koalicija je najavila za kraj marta uz obrazloženje da se prije sprovođenja tog izbornog procesa aktuelni Zakon o izboru odbornika i poslanika mora uskladiti sa Ustavom. Rok za usklađivanje tog zakona je istekao još u aprilu prošle godine zbog čega je Socijalistička narodna partija od Ustavnog suda nedavno tražila ocjenu njegove ustavnosti. Neven Gošović, visoki funkcioner Socijalističke narodne partije koja je nedavno sve opozicione kolege pozvala da podhito pristupe izradi novog zakona, kaže:

"Sprovođenje novih parlamentarnih izbora na osnovu zakona koji nije usklađen sa Ustavom pred ostalog neminivno bi imalo za posljedicu kršenje Ustavom zajamčenog prava manjinskih naroda u Crnoj Gori na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i svakako bi podstaklo dalje nepovjerenje u sam izborni proces. Očekujemo da će naš predlog podržati, našu inicijativu podržati predstavnici parlamentarnih partija u Skupštini Crne Gore jer je zaista u interesu svih da se izbori sprovedu u unaprijed poznatim pravilima na osnovu zakona koji je usklađen za Ustavom i sa evropskim standardima u ovoj oblasti."

U Narodnoj stranci kažu da se slažu sa ovom inicijativom i da se u izbore ne može ići i bez novog zakonodavstva. Lider Narodne stranke Predrag Popović smatra da bi taj zahtjev samo na kratko odložio izbore za kraj aprila ili početak maja:

"Novi izborni zakon koji bi se uglavnom bavio problematikom predstavljanja nacionalnih manjina u Crnoj Gori i zadovoljenje njihovih interesa, naravno u skladu sa već poznatim standardima kojih u ovom postojećem zakonu nema ili nijesu regulisani na pravi način to bi otprilike bio zahtjev da se dođe do izbornog zakonodavstva koje bi bilo opšte prihvaćeno. U tom smislu Narodna stranka to podržava, inače se to uklapa i u našu priču, odnosno naš stav da je i opozicija u ovom trenutku nespremna, međutim, nije razlog za izglasavanje ovog zakona odlaganje, da bi se odložili izbori zbog nespremnosti opozicije nego da bi se prosto došlo do legitimnosti samog izbornog procesa."

Opozicioni zahtjev podržava i Pokret za promjene čiji je lider Nebojša Medojević danas podgoričkim "Vijestima" kazao da bi glasanje po važećem zakonodavstvu bilo političko nasilje. Taj stav podržavaju i u Srpskoj narodnoj stranci. Potpredsjednik SNS-a Novica Stanić:

"Ja odavno zastupam stav da u Crnoj Gori niti postoje ravnopravni uslovi niti pravedna pravila, prema tome niko normalan ne može biti protiv toga da se izbori pomjere za mjesec ili dva, a da se za to vrijeme upodobi i jedno i drugo. Ako hoćemo u Evropu mislim da je to neophodan uslov."

Opozicija je, podsjetimo, donedavno insistirala na vanrednim parlamentarnim izborima u jeku protesta protiv odluke Vlade o priznanju nezavisnosti Kosova i to je bio i jedan od ključnih zahtjeva. Tada nije bilo riječi o neusklađenom zakonodavstvu niti je i jedan od opozicionih partija koje sada insistiraju na pravima manjinskih naroda insistirala i radila na izradi novog zakona. U opozicionim redovima je u međuvremenu došlo do pregrupisavanja, Srpsla lista se ugasila, a oslabljen je i Pokret za promjene koji je nedavno napustio potpredsjednik Goran Batrićević koji se, pišu mediji, sprema da osnuje novu stranku. U Demokratskoj partiji socijalista smatraju da je zahtjev opozicije da se izbori odlože znak da se tim partijama više ne ide na glasanje:

"Očigledno je da iako su dosta dugo tvrdili da su spremni za izbore u bilo kom trenutku da je crnogorsko opozicija svjesna da to baš i nije tako i da sukobi unutar nje same nijesu mali kako su to pokušavali prikrivati. Zato su sada skloniji tražiti alibi ili bolje reći pripremati alibije u nekim razlozima koji ni u kom slučaju ne mogu biti prepreka za održavanje fer i demokratskog izbornog procesa, a to je, podsjećam, svojevremeno koncenzusom usvojeno izborno zakonodavstvo."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG