Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veliki događaj za katoličko nasljeđe Boke Kotorske


Katedrala svetog Tripuna u Kotoru

Kotor je u iščekivanju velikog događaja - Papa Benedikt XVI sjutra će uzdići Katedralu Sv. Tripuna na status Papinske bazilike, a svečanost se održava povodom jubileja 1200 godina od prenosa moštiju svetog Tripuna u Kotor, koje je dočekala Bokeljska mornarica, najstarija organizacija pomoraca na svijetu.

Kotor je u iščekivanju velikog događaja ne samo za katoličko nasljeđe Boke Kotorske, već i kulturno-istorijsku baštinu Crne Gore. Papa Benedikt XVI će sjutra uzdići Katedralu svetog Tripuna na status Papinske bazilike, a svečanost se održava povodom jubileja 1200. godine od prenosa moštiju svetog Tripuna u Kotor.

"Kotor proslavlja 1200 godina od kada su mošti svetoga Tripuna iz Carigrada prenete u Kotor."

Bazilika označava crkveno-pravni status, a takav naziv se dodjeljuje samo važnim crkvama izvan Rima, čime se želi istaći povezanost sa apostolskom stolicom i papinskom službom, pojašnjava kotorski župnik don Anto Belan:

"1200 godina Kotor čuva i poštuje, nekad u većoj mjeri nekad manjoj, ali uvijek je poštovao i čuvao moći svetoga Tripuna. I veći evropski gradovi se ne mogu podičiti tako značajnom i velikom tradicijom. Bari i sveti Nikola tek od 1089. godine, sveti Vlaho tek od 972. godine, sveti Marko u Veneciji je takođe je dobio moći kasnije nego što je Kotor dobio relikvije svetoga Tripuna. To je jedan važan dio povijesti, veoma velik u odnosu na život jednog čovjeka, čija najveća korist treba da bude duhovna."

Mletački pomorci prenijeli su mošti svetog Tripuna 809. godine iz Carigrada u Kotor. Arheolozi su u XIX vijeku pronašli sarkofag sa latinskim nazivom Andree Saracenisa, kotorskog građanina, koji je otkupio mošti svetog Tripuna, i njemu u čast sagradio prvu crkvu početkom IX vijeka. Temelji te crkve pronađeni su u arheološkim istraživanjima nakon zemljotresa 1979. godine. Don Anto Belan podsjeća da je sveti Tripun bio svetac nepodijeljene crkve, pa uzdizanje Katedrale na status Papinske bazilike smatra duhovnom koristi ne samo za katoličanstvo:

"To je duhovna korist za sve stanovnike,bez razlike, jer je Sv. Tripun svetac nepodijeljene crkve, koja je to bila u vrijeme prenosa njegovih moći.“

XS
SM
MD
LG