Dostupni linkovi

Juščenko naložio proveru tvrdnji o krađi gasa.


Predsednik Ukrajine Viktor Jušcenko naložio je glavnom tužilaštvu da proveri osnovanost izjava o nedozvoljenom uzimanju gasa iz ukrajinskog sistema za transport tog energenta, izjavila je danas pres sekretar ukrajinskog predsednika Irina Vanjikova.

„Određeni inostrani političari otvoreno optužuju Ukrajinu - kako zemlju, tako i određene funkcionere, za krivična dela koja nanose nepopravljivu štetu imidžu i interesima Ukrajine“, citirala je Vanjikova pismo Jušcenka glavnom tužiocu.

Agencija RIA Novosti prenela je, pak, izjavu opunomoćenog predstavnika Jušcenka za energetska pitanja Bogdana Sokolovskog koji tvrdi da Rusija nema dovoljne količine gasa za isporuke Evropi i da je zato zaustavila tranzit kroz Ukrajinu.

Sokolovski je naveo da zbog obustave tranzita gasa u Evropu Rusija dnevno gubi do 150 miliona dolara i da su se u sistemu „Gasprom“ već pojavili ozbiljni finansijski problemi, između ostalog i sa isplatom plata.

Predstavnik Juščenka tvrdi da Rusija pokušava da za sebe prisvoji gas koji je Ukrajina koristila radi podrške tranzita u Evropu početkom januara.

„Radi se, između ostalog, o 75 miliona kubnih metara, koje je Ukrajina potrošila za podršku tranzita gasa u pravcu Evrope, kao i isporuci Bugarskoj i Moldaviji, koji 'Gasprom' odbija da nadoknadi. Ako se govori nediplomatskim jezikom, ruska strana javno je izrazila nameru da ukrade ukrajinski gas“, rekao je Sokolovski.

Rusija je prethodno optužila Ukrajinu za krađu 86 miliona kubika gasa namenjenog evropskim potrošačima do obustavljanja isporuka tranzitnog gasa, 7. januara.

XS
SM
MD
LG