Dostupni linkovi

Pronađeno rešenje za gasni spor


Posrednici Evropske unije potvrdili su da je pronadjeno rešenje za rusko–ukrajinski gasni spor zbog koga je nekoliko evropskih zemalja bilo suočeno sa nedostatkom energije.

Češki ministar energije Martin Riman, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, potvrdio je da Rusija "nema više nikakvog razloga da ne uspostavi isporuku gasa" Evropi nakon što je Kijev u ponedeljak ponovo potpisao sporazum bez dodatne klauzule koju je Moskva osporila:

“Imam informaciju da je jutros, danas, Ukrajina ponovo potpisala tekst bez deklaracije. Dakle, rusku zahtevi su potpuno ispunjeni i Rusija nema razloga da ne obnovi isporuke gasa odmah.”

Riman je tako potvrdio informacije koje je tokom jutra objavio Gazprom da su njegovi predstavnici pregovarali u Kijevu, nakon čega je ukrajinska strana bezrezervno potpisala "odredbe o tranzitu prirodnog gasa preko Ukrajine".

Ukrajina je prethodno potpisala sporazum o nadgledanju tranzita gasa, ali je u rukom napisanoj poruci na dokumentu navedeno da mu je pridodata deklaracija u kojoj se navodi da Ukrajina nije uzimala tranzitni gas i da nema zaostale dugove Gaspromu, kao i da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehnički" gas Ukrajini kako bi se održao pritisak u ukrajinskom sistemu gasovoda. Ruske vlasti su deklaraciju ocenile neprihvatljivom i pozvale EU da izvrši pritisak na Ukrajinu kako bi ponovo potpisala dokument, ali bez ikakvih dodataka.

U međuvremenu, ukrajinski Naftogas je saopštio da su međunarodni stručnjaci i predstavnici Evropske komisije počeli danas nagledanje gasnih stanica u zapadnoj i južnoj Ukrajini. Razmeštanje posmatrača iz Ukrajine, Rusije i EU je uslov koji je postavila Rusija za obnovu isporuka gasa evropskim potrošacima. Delegacija ruskih vladinih zvaničnika sa šefom ruskog energetskog giganta Gasproma Aleksejem Milerom, potpredsednikom Vlade Igorom Sechinom i ministrom energetike Sergejem Shmatkom, stiže danas u Brisel u pokušaju da osigura dogovor postignut sa evropskim posrednicima. Njihova poseta Briselu dolazi u trenutku kada se održava sastanak ministara energetike EU, koji razgovaraju o krizi i pokušavaju da pronađu načine za pomoć zemljama koje su najteže pogođene obustavom gasa.

Zemlje u Istočnoj i Centralnoj Evropi su najvisše pogođene ovim prekidom. Slovačka razmatra ponovno otvaranje nuklearke zatvorene prethodne godine, dok je Bugarska bila primorana da zatvori škole zato što nije mogla da ih greje. Hiljade ljudi širom Evrope ostalo je bez tople vode ili centralnog grejanja na temperaturma daleko ispod nule. Mnogi osećaju da su taoci šireg političkog sukoba između Rusije i Ukrajine zbog dugoročnijih ambicija Kijeva da se pridruži zapadnoj alijansi ujključujući NATO i EU.
XS
SM
MD
LG