Dostupni linkovi

EU: Nema više razloga da Moskva ne isporučuje gas


Češki ministar energije Martin Riman, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, potvrdio je u ponedeljak da Rusija "nema više nikakvog razloga da ne uspostavi isporuku gasa" Evropi nakon što je Kijev u ponedeljak ponovo potpisao sporazum bez dodatne klauzule koju je Moskva osporila.

Riman je tako potvrdio informacije koje je tokom jutra objavio Gazprom da su njegovi predstavnici pregovarali u Kijevu, nakon cega je ukrajinska strana bezrezervno potpisala "odredbe o tranzitu prirodnog gasa preko Ukrajine".

Ukrajina je prethodno potpisala sporazum o nadgledanju tranzita gasa, ali je u rukom napisanoj poruci na dokumentu navedeno da mu je pridodata deklaracija u kojoj se navodi da Ukrajina nije uzimala tranzitni gas i da nema zaostale dugove Gaspromu, kao i da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehniccki" gas Ukrajini kako bi se održao pritisak u ukrajinskom sistemu gasovoda.

Ruske vlasti su deklaraciju ocenile neprihvatljivom i pozvale EU da izvrši pritisak na Ukrajinu kako bi ponovo potpisala dokument, ali

bez ikakvih dodataka.

U međuvremenu, ukrajinski Naftogas je saopštio da su međunartodni stručnjaci i predstavnici Evropske komisije počeli danas nagledanje gasnih stanica u zapadnoj i južnoj Ukrajini.

Razmesstanje posmatrača iz Ukrajine, Rusije i EU je uslov koji je postavila Rusija za obnovu isporuka gasa evropskim potrošačima.

XS
SM
MD
LG