Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više od polovine Iraca za Lisabonski sporazum


Većina Iraca bi sada podržala reformu povelje Evropske unije (Lisabonski sporazum), kada bi bio održan drugi referendum, rezultati su ankete sprovedene u Irskoj.

Prema rezultatima koju su obavili list "Sandej indipendent" i agencija "Kvantum riserč pul", 55 odsto Iraca bi podržalo Libasonski sporazum na novom referendumu.

Protiv sporazuma bi sada bilo oko 30 odsto ispitanih, što je za sedam odsto manje u odnosu na istraživanje u decembru.

Irsko odbijanje Lisabonskog sporazuma na referendumu 12. juna prošle godine, usporilo je proces ratifikacije i stupanja na snagu tog sporazuma.

Tada je protiv ugovora, koji bi između ostalog omogućio i proširenje Evropske unije, glasalo 53,4 odsto Iraca, dok je 46,6 odsto bilo za njegovu primenu. Sporazum iz Lisabona je zamena za evropski ustav, koji je prije dve godine odbačen na referendumima u Francuskoj i Holandiji.

Irski premijer Brajan Kauen izjavio je u decembru da je spreman za održavanje još jednog glasanja u Irskoj na osnovu ustupaka koje je Dablin dobio od EU, a svojevremeno je irski ministar inostranih poslova Majkl Martin rekao je da vlada očekuje formalne garancije EU po pitanjima koja su izazvala zabrinutost kod glasača na referendumu održanom u junu.

Dablin, između ostalog, želi garancije da ustav EU neće ugroziti vojnu neutralnost Irske, poreski sistem ili njene konzervativne zakone o abortusu.

Na samitu lidera EU, koji je održan 12. decembra u Briselu, postignut je dogovor o garancijama Irskoj radi održavanja drugog referenduma o Lisabonskom sporazumu do novembra 2009. godine.

(Izvor: Beta, Srna)
XS
SM
MD
LG