Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ostavka premijera zbog napada huligana?


Nedžad Branković

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Nedžad Branković ima ozbiljnu dilemu u vezi sa daljim ostankom na svojoj poziciji zbog napada na njegovu porodičnu kuću i spore reakcije nadležnih institucija. Napad se dogodio u subotu ujutro, a Branković je u pismu zvaničnicima Federacije BiH ukazao na sporu reakciju nadležnih.

"Zbog huliganske aktivnosti koja se desila u subotu ujutro kod ulaza u haustor gdje stanujem, kao i bacanje boje na stan gde žive moje komšije, veoma sam zabrinut za ambijent u kome obavljam posao premijera Federacije BiH", naveo je on.

On je rekao da saznanje da se sve dešavalo u neposrednoj blizini fizičkog obezbjeđenja MUP-a Federacije BiH ujutro u četiri sata i 20 minuta, a da je uviđaj obavljen tek u periodu od 11 do 12 časova značajno utiče na njegovu konačnu odluku u vezi s pozicijom premijera.

U pismu predsjedniku Federacije Borjani Krišto i potpredsjednicima Spomenki Mičić i Mirsadu Kebi, Branković navodi da je saznanje da su huligani u stanju da ugroze sigurnost njegove porodice za njega "prevršilo svaku mjeru uz sporo reagovanje institucija, čiji je zadatak da je fizički zaštite".

"Protiv problema imam znanja i snage da se borim, ali protiv ovakvih poniženja nijesam spreman. Ovo pišem sa očekivanjem da se hitno planira i organizuje sastanak s čelnicima političkih stranaka, jer nakon ovog događaja imam ozbiljnu dilemu u vezi sa daljim ostankom na poziciji premijera",
naveo je Branković.

On je rekao da zbog odgovornosti prema problemima građana i parlamentarnoj većini ne bi povlačio jednostrane i nekoordinisane poteze prije dogovora sa zvaničnicima Federacije BiH i predsjednicima stranaka u vezi s njegovim namjerama i daljom pozicijom vlade Federacije.

Mirsad Kebo je banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da je za napad na kuću premijera Federacije BiH i pismo koje je on uputio na više adresa saznao od novinara.

"Iako sam ga zvao, još mi se nije javio, vejrovatno ima mnogo obaveza. U dogovoru s predsjednikom Federacije BiH Borjanom Krišto, u ponedjeljak ćemo održati sastanak na kome ćemo razmotriti trenutnu situaciju s premijerom Brankovićem i sadržajem pisma i odlučiti šta učiniti", naveo je Kebo.

On je osudio takve vrste uznemiravanja premijera, ali i svakog drugog građanina.

"Zatražićemo od MUP-a Federacije BiH izvještaj o svemu što se dogodilo",
kazao je Kebo.

(Izvor: Mina)
XS
SM
MD
LG