Dostupni linkovi

Milić: Interesi DPS-a blokiraju izborno zakonodavstvo


Srđan Milić
Srđan Milić

Gost je Srđan Milić, predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije (SNP). Povod je odluka Vlade da Parlamentu predloži skraćenje mandata poslanicima, što je uvod u raspisivanje vanrednih izbora.

RSE: U vašoj partiji su već upozorili na pravni haos ako izbori budu održani po starom zakonu, koji je davno već trebao da bude usklađen sa Ustavom, a koji predviđa autentično zastupanje manjina u Skupštini i zagarantovane mandate. U Demokratskoj pariji socijalista (DPS) najavljuju prolongiranje roka za to u Ustavnom zakonu. Da li ćete pristati da izbori budu održani po starim propisima ili očekujete adekvatan odgovor Ustavnog suda, kome ste se žalili?

Milić: Ne mogu da tumačim šta će da napravi Ustavni sud. Ako se bude ponašao u odnosu na ono što je dosadašnja praksa i dalje će biti dvojakog tumačenja vezanih za odluke Ustavnog suda. Ono što je bitno u čitavoj priči je to da je već pokrenuta ta inicijativa od strane SNP-a Crne Gore. Pozvao sam sve predsjednike političkih partija u Crnoj Gori da zajedno pokrenemo rad radne grupe za izradu izbornog zakonodavstva i da u tom dijelu jasno definišemo da smo spremni i da postoji politička volja da se ovo, o čemu i same kolege iz DPS-a kažu da je to samo pet posto od ukupnog Zakona, dovede do kraja. Postoje modeli i ne treba da izmišljamo toplu vodu. Trebamo primijeniti najbolje evropske standarde i završiti konačno sa tom pričom o Zakonu za izbore odbornika i poslanika.

RSE: Koliko je realno da to toga dođe, uzimajući u obzir i kratko vrijeme do nekog termina koji se već smatra izvjesnim, a to je 29. mart?

Milić: Mislim da taj termin nije izvjestan jer sam način, kako su glasali ministri iz SDP-a, i činjenice koje govore da Bošnjačka stranka i Albanska alternativa neće glasati za skraćenje mandata, ostavljaju DPS usamljenim. Bez obzira koliko ste jaki u Crnoj Gori, nije lijepo da budete usamljeni i nije to toliko zdravo. Jednostavno smatram da je realno da pokažemo ko je taj koji želi da demonstrira da nema političke volje da se završi ono što je bila obaveza Ustava. Nije Srđan Milić niti SNP Crne Gore glasao za prijedlog Ustava, no upravo DPS, promovišući na takav način odbranu države. Zar se država brani na način da će se zabijati glava u pijesak, ili da će DPS sve vrijeme držati nas kao taoce u Crnoj Gori, da ne pokušamo da ukažemo na ono što je jedna od glavnih zamjerki, a to je da nema vladavine prava. Kako možemo mi, kao budući izabrani predstavnici naroda, da legitimno zastupamo interese tog naroda, ako je naš izbor bio baziran na kršenju onog izbornog prava koji smo trebali da donesemo?

RSE: Ako sam vas dobro shvatio, vi očekujete zajednički i koordinisani nastup opozicije, kada je riječ o izbornom zakonu, odnosno o uslovima za održavanje izbora?

Problem je više u ona dva mandata koja DPS stalno ostvaruje po osnovu njihove participacije na uštrb nacionalnih manjina koje postoje u Crnoj Gori. Od onih pet mandata, koji se dodjeljuju u posebnoj izbornoj jedinici gdje su većinski nastanjeni Albanci, najmanje tri mandata je ostvarivala DPS, a to znači da lični, uskogrudni i sebični interesi DPS-a blokiraju to novo izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori...
Milić: Ne očekujem samo koordinirani nastup opozicije, nego svih ovih partija, osim Demokratske partije socijalista, koja će se naći pred izborom da i dalje tvrdoglavo govori da ne postoji politička volja, a očigledno da ne postoji politička volja samo kod njih, ili da zajedno sa nama uradi ono što se od nas očekuje, a to su izmjene u načinu tumačenja šta je to autentično predstavljanje nacionalnih manjina i svega ostalog, da to jednostavno završimo za uvijek. Ne vidim razloga zašto je to problem. Problem je više u ona dva mandata koja DPS stalno ostvaruje po osnovu njihove participacije na uštrb nacionalnih manjina koje postoje u Crnoj Gori. Od onih pet mandata, koji se dodjeljuju u posebnoj izbornoj jedinici gdje su većinski nastanjeni Albanci, najmanje tri mandata je ostvarivala DPS, a to znači da lični, uskogrudni i sebični interesi DPS-a blokiraju to novo izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori.

RSE: Ako to pitanje sada ostavimo po strani, drugo krupno pitanje koje se nazire jeste koji je to optimalni model nastupa opozicije koji bi joj na izborima dao realne šanse da ugrozi vlast? Već su se čula mišljenja analitičara da bi čak, i ako bi opozicija uspjela da se ujedini, na čemu insistiraju manje stranke, to bilo kontraproduktivno po nju samu. Kakvo je vaše mišljenje i da li ste već imali kontakte sa predstavnicima ostalih partija o modalitetima nastupa?

Milić: Već sam rekao i drugima, ukoliko i bude kontakata, biće daleko od očiju javnosti. Deset principa SNP-a, promovisanih u predsjedničkoj kampanji, u lokalnim izborima u Tivtu, Herceg Novom i Kotoru, će biti osnova ako neko želi da razgovara sa SNP-om. Neće mu za to trebati izvod iz knjige opozicije, nego će mu trebati iskrena želja da se bori protiv pošasti sa kojima je danas suočeno društvo u Crnoj Gori. Ako neko želi da se bori protiv kriminala i korupciju, ako neko želi da se bori za decentralizaciju Crne Gore, ako neko želi da se usvoji Zakon o teritorijalnoj organizaciji, primjeren evropskim standardima, ako neko želi zaista da se bori protiv siromaštva u Crnoj Gori, ako neko želi da pokaže da je vladavina prava temelj svakog demokratskog društva - taj će imati saradnju sa SNP-om. Nema priče nikome iz opozicije da ćemo da sjednemo i da se dogovorimo da srušimo Mila Đukanovića. Mile Đukanović treba da zna da se u Crnoj Gori niko više neće dogovarati o procentima. Može se samo dogovarati o principima koje treba da ostvarimo u narednom periodu. To je način kako se pokazuje jeste li alternativa ili niste.

RSE: Mnogi politički posmatrači ocjenjuju kako opozicija nema šanse, što zbog lošeg nasljeđa u međusobnim odnosima, što zbog aktuelnih potresa u pojedinim partijama. Ističu kako je vlast upravo zbog toga odabrala pravi trenutak koji će joj na krilima aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji i dok ekonomska kriza još nije eskalirala, donijeti ubjedljivu pobjedu. Ima i onih koji vide istorijsku koincidenciju pa podsjećaju kako je nakon sličnog scenarija pao Miloševićev režim. Gdje vidite stvarnu šansu opozicije?

Milić: Ne vidim koji je to vjetar u leđa, vezano za aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji? Ako sam na nešto posebno ponosan, onda sam ponosan na poziciju koju je imao SNP, i ja kao njen predsjednik, u Savjeta za evropske integracije, gdje smo omogućili da se pokaže da je to bio posao čitavog društva, a ne samo posao SDP-a i DPS-a. Sa druge strane, volim kada me podcjenjuju i volim kada za opoziciju govore da ne možemo i da nemamo šanse. Bože zdravlja. Nikada nisam bio optimista i nikada ne postavljam visoke ciljeve.

Građanima Crne Gore ćemo ponuditi opciju - hoćete li da i dalje budete taoci trojice ljudi koji drže pod šakom i svojom kapom Demokratsku partiju socijalista, ili želite da zaista pokušate da pomognete svima nama zajedno da pokažemo da taj san o promjenama u Crnoj Gori može biti realan. Ne želim nikoga da ubjeđujem. Zašto bih ubjeđivao nekoga ko nam nije vjerovao da su penzioneri okradani, a poslije toga se ustanovilo da jesu? Zašto bih nekoga ubjeđivao da se 27 miliona eura dužilo radnicima u Crnoj Gori, a poslije predsjedničke kampanje je 16 miliona eura isplaćeno tim radnicima?

Moja snaga su moji principi. Snaga SNP-a su sve ove godine za koje smo se časno i pošteno borili i dokazivali da smo u pravu. Građani Crne Gore imaju moć i neka odluče zaokruživanjem. Ako žele da budućnost bude kao do sada, onda se izvinjavam i nastavite da živite na ovaj način jer ćemo i dalje biti daleko od Evrope i od svega onoga što sav demokratski svijet danas ima kao svoju tekovinu.
XS
SM
MD
LG