Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska i dalje bez gasa


U Hrvatsku ni četvrti dan od prekida isporuke ne stiže prirodni gas iz Rusije, a zbog nestašice gasa od jutros u šest sati uvedeni su peti i šesti stepen kriznog stanja u zemlji. To znači da je od jutros u potpunosti obustavljena isporuka gasa svim velikim potrošačima u gasnom sistemu, osim Hrvatskoj elektroprivredi koja će i dalje primati minimalne količine tog energenta.

Na taj drastičan korak Ministarstvo privrede se odlučilo zato što se pojedini, uglavnom veliki potrošači, nisu pridržavali odredbi kriznog stanja niti apela na maksimalnu štednju gasa.

Ministarstvo privrede sinoć je objavilo da je samo u Zagrebu tokom petka koji je bio najhladniji dan ove zime, potrošeno 10 odsto više gasa nego što je prema kriznim merama bilo dozvoljeno i da se neki veliki potrošači ne pridržavaju propisanih mera štednje.

Portparol tog ministarstva Tomislav Mazal juče je novinarima potvrdio da se nada da do poslednjeg, sedmog stepena kriznog stanja u kojem bi i zaštićeni potrošači, a to su domaćinstva, vrtići, škole, bolnice i ustanove od posebnog javnog značaja, ostali bez gasa ipak neće doći jer se očekuje da će se Rusija dogovoriti s Ukrajinom pre nego što se potpuno potroše zalihe gasa u Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je proteklih dana najavila mogućnost da zbog aktuelne krizne situacije produžzi školske praznike i posle 12. januara, a konačna odluka o tome biće doneta danas posle podne.

Jutarnji list je danas objavio da od jutros u osam sati u transportni sistem Hrvatske preko merne stanice Rogatec na hrvatsko-slovenačkoj granici ulazi oko 42.000 kubnih metara prirodnog gasa na sat iz interventnog uvoza. Prema pisanju Jutarnjeg lista, reč je o interventnom uvozu u trajanju od tri dana koji je naftna kompanija INA osigurala od nemačkog preduzeća EON-Rurhgas.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG