Dostupni linkovi

Tihić insistira na okončanju istrage o deportaciji


Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

Predsjednik Stranke demokratske akcije u BiH Sulejman Tihić ocenio je da odgovornost za deportaciju Muslimana 1992. godine moraju da snose i nalogodavci i da će BiH insistirati na sprovođenju i okončanju istrage.

Tihić, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije, rekao je u intervjuu "Vijestima" da nakon sudskog poravnanja države Crne Gore sa porodicama deportovanih Muslimana iz te zemlje 1992. godine očekuje i političko izjašnjenje o tom zločinu.

U medjuvremenu je pokrenut krivični postupak protiv nekoliko bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji se terete za deportaciju tih ljudi.

"Mi očekujemo da nadležne institucije Crne Gore utvrde odgovornost, istraže i procesuiraju sve odgovorne za ratne zločine nad Bošnjacima kao što su dogadjaji u Bukovici ili Pljevljima. Tek tada će Crna Gora dokazati da je istinski reformski i proevropski orijentisana", rekao je on.

Tihić je kazao da će BiH insistirati na sprovodjenju i okončanju istrage.

"Nema sumnje da odgovornost za zločine ne snose samo počinioci već i nalogodavci",
rekao je Tihić.

Država Crna Gora dogovorila je sudsko poravnanje sa porodicama i žrtvama deportacije obavezavši se da će im ukupno isplatiti oko 4,1 milion evra, što je znatno manje nego sto su iznosili njihovi tužbeni zahtevi.

U medjuvremenu, u Višem sudu u Podgorici završena je istraga protiv bivših pripadnika MUP-a Crne Gore osumnjičenih za deportaciju Muslimana i Srba u Republiku Srpsku 1992. godine.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i deportaciju 83 osobe bošnjačke i srpske nacionalnosti osumnjičeno je osam bivših službenika MUP-a Crne Gore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je prilikom svedočenja rekao da niko nije imao saglasnost vlade za deportaciju i hapšenja i odgovornost pripisao nižim policijskim službenicima.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG