Dostupni linkovi

Izrael ne obustavlja napade


Pojas Gaze: Grad Rafa nakon vazdušnih napada Izraela, 30. decembar 2008.
Pojas Gaze: Grad Rafa nakon vazdušnih napada Izraela, 30. decembar 2008.

Izrael je i u noći s petka na subotu bombardovao pojas Gaze, uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre. U subotu je izraelska avijacija izbacila letke u kojima obaveštava stanovnike pojasa Gaze o eskalaciji svoje ofanzive.

Izraelska ofanziva, u kojoj je poginulo najmanje 800 ljudi, danas je ušla u treću sedmicu.

Vojska je u noći s petka na subotu gađala kuće u Džabaliji, na severu pojasa Gaze, kao i kvart Zeitun na periferiji grada Gaze.

Jedan Palestinac je ubijen u vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu šati, koji se graniči sa Gazom. Izraelska vojska je saopštila da je rano jutros ubijeno 15 pripadnika palestinskog radikalnog pokreta Hamas, u seriji vazdušnih napada.

Palestinski lekari rekli su da je dvoje ekstremista ubijeno, a da je u jednom od izraelskih napada pogođen spoljašnji zid bolnice. Hamas je u petak ispalio najmanje 30 raketa ka Izraelu, a od jutros najmanje dve.

Za sada nema inofrmacija o eventualnim žrtvama u tim napadima. Vlada Izraela juče je saopštila da će nastaviti vojnu ofanzivu u pojasu Gaze koja je počela 27. decembra prošle godine, a u kojoj je do sada je poginulo najmanje 800 ljudi i više hiljada je ranjeno.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je danas da će poslati svog izaslanika u Egipat, Izrael i palestinske teritorije kako bi se pridružio međunarodnim naporima u pronalaženju diplomatskog rešenja krize u pojasu Gaze.

Izrael lecima obavestio ljude u Gazi da pojačava ofanzivu

Izraelska avijacija izbacila je u subotu letke u kojima obaveštava stanovnike pojasa Gaze o eskalaciji svoje ofanzive. Izraelska vojska je saopštila da je letke bacila duž pojasa Gaze i da oni predstavljaju "generalno upozorenje" stanovnicima.

Izrael tako obaveštava o "novoj fazi u ratu protiv terorizma" i upozorava na "eskalaciju" dvonedeljne operacije.

Neke od događaja i dešavanja vezanih za sukobe u pojasu Gaze možete pogledati u našoj fotogaleriji.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG