Dostupni linkovi

SAD i Gruzija potpisali sporazum o strateškom partnerstvu


Sjedinjene Države i Gruzija u petak su u Washingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim se reafirmira američka podrška suverenitetu Gruzije, narušenom invazijom Rusije u kolovozu 2008.

Sporazumom se predviđa jačanje suradnje na području "obrane, trgovine, energetske sigurnosti, demokratskih institucija, kontakata među narodima i kulturne razmjene", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice na svečanosti potpisivanje sporazuma s gruzijskim ministrom vanjskih poslova Grigolom Vashadzeom u State Departmentu.

"SAD podržava i uvijek će podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, kao i njezine euroatlantske aspiracije", naglasila je Rice.

"Tempo integracije Gruzije u NATO treba ovisiti od želje samih Gruzijaca i sposobnosti Gruzije da ispuni mjerila NATO-a", kazala je Rice.

Sporazum o strateškom partnerstvu, istovjetan onome koji je SAD potpisao s Ukrajinom, povećava opasnost od rasta napetosti s Rusijom, koja je u kolovozu 2008. intervenirala u Gruziji, na strani otcjepljene gruzijske pokrajina Južne Osetije.

XS
SM
MD
LG