Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kraj za nerede na sportskim natjecanjima?


U Hrvatskoj je u parlamentarnu proceduru upućen Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Zakonodavac njime planira i prevenirati i sankcionirati i neprimjerene načine navijanja, poput pozdravljanja ustaškim pozdravom. Cilj će biti postignut ako se jasno pokaže da se mijenja i politička klima, a izjava premijera Sanadera dobar je primjer za to, kažu naši sugovornici.

Hrvatska Vlada uputila je Saboru na usvajanje prijedlog Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Najvažnija je novina da se policiji daju šire ovlasti u preveniranju i tretiranju ekscesa – od „gostovanja“ registriranih prijestupnika u policiji za vrijeme utakmica do omogućavanja policiji da u slučaju ekscesa traži privremeni ili trajni prekid utakmice.

Predstavljajući prijedlog zakona, premijer Ivo Sanader, založio se da navijanje bude potpora svojoj momčadi, a ne iskazivanje mržnje prema drugom i drugačijem:

„Reći ću i to da poklič ,Za dom spremni!‘ nije domoljubni poklič. On je to možda bio dok ustaški Pavelićev režim pod tim pokličem nije ubijao ljude druge rase, druge nacije, druge vjere, pa čak i ljude iste rase, nacije i vjere – Hrvate – ali koji su drugačije mislili. Od tada to više nije domoljubni poklič. To je ono što moramo reći mladim ljudima.“

Profesor političke filozofije i donedavni dugogodišnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Žarko Puhovski, u izjavi za naš radio pozdravlja upućivanje prijedloga ovog zakona u parlamentarnu proceduru. Naravno, da bi zakon funkcionirao, treba krenuti sa dvije strane – tehnički – davanjem ovlasti hrvatskoj policiji po uzoru na Veliku Britaniju ili Nizozemsku, a sa druge strane – politički – mnogo je važnije bilo dati do znanja da se mijenja politička klima, kaže naš sugovornik:

„Zato je ova Sanaderova izjava toliko važna – da se kaže da poklič ,Za dom spremni!‘ nije hrvatski nacionalni pozdrav. To ima implikacije po predsjednika Nogometnog saveza, koji je, u svojem neopisivo nekulturnom stavu, smatra da je to pozdrav iz opere ,Šubić Zrinjski‘, ili ministra Primorca, koji uredno obilazi koncerte na kojima Tomphson tako pozdravlja. Ako to bude imalo implikacija ,odozgo‘, onda će se kapilarno početi stvarati atmosfera u kojoj će se i policijski posao drukčije doživljavati.“

I profesor moderne hrvatske povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i predsjednik Židovske vjerske zajednice „Beth Israel“, Ivo Goldstein, pozdravlja stavljanje zakona u proceduru i citiranu izjavu premijera Sanadera:

„Navijačko divljanje, divljanje po koncertima, udžbenici koji su bili, ili još uvijek jesu, napisani po nekim revizionističkim principima – sve su to fenomeni koji funkcioniraju po zakonu spojenih posuda i zapravo nas odvlače od jednog civiliziranog društvenog koncepta. Drugim riječima, ukoliko se ti fenomeni budu stišavali, mi idemo prema jednom društvenom konceptu koji je apsolutno tolerantan i koji nas približava evropskim obrascima tolerancije.“

On zaključuje kako se ne smije imati iluzija da će donošenje zakona sve promijeniti, ali će njegovo donošenje zasigurno stvoriti pretpostavke za to.

Profesor Puhovski upozorava da je policija dobila možda i prevelike ovlasti, jer se već u slučaju privođenja povodom „Facebooka“ pokazalo da baš i ne zna razlikovati između satiričke upotrebe nacističkih simbola i njihovog isticanja u propagandističke svrhe:

„U nizu evropskih država se događa da se pojavljuju slike vodećih političara na nekim javnim skupovima, pa i na utakmicama, preko kojih se nalazi kukasti križ, što sigurno nije mišljeno kao promidžba nacizma, nego kao kritika tih političara. Tu, dakle, vidim poteškoće – policija nema i ne treba čak ni imati dovoljno naobrazbe da o tim stvarima odlučuje, a dobila je ovlasti.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG