Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kriza stigla –gdje su mjere?


Protok plina

'Kriza stigla – gdje su mjere' pitaju hrvatsku Vladu sindikati, a i oporba je žestoko optužuje za energetsku ovisnost i nesigurnost. Vladajući se u Hrvatskoj, dodaju kritičari, uvijek 'iznenade teškoćama', pa ni ovaj put nemaju prave politike ni odgovora na krizu koja se već počela manifestirati otpuštanjem radnika.

RSE:Hrvatska vlada u ovoj krizi, ima li politiku, strategiju....?

-Ma,slabo,slabo.

-Ne,apsolutno ne. A,ako i ima onda je da se zaštite oni, a ne mi.

-Pa, oni koji su dobili otkaz sigurno osjete tu 'stratgiju'.

-Ne, da se netko brine za nas?! Ma,ništa.

-Neke, baš izrazito smišljene strategije, nema, mislim da se više radi o nekoj ad hoc strategiji, nešto kao prilagodba trenutku.

-Vjerujem da imaju strategiju, ali da je ona adekvatna i jako dobra ne vjerujem... kad je sve tako loše! Al' opet, mislim da ipak nešto ima, pa ne može baš tako, ipak su to stručni ljudi, što ćemo mi obični mali ljudi... al' ne možemo ni mi biti samo ovce....

Mnogi su uvjereni da se Hrvatska nije smjela ni dovesti u situaciju da ovog trenutka broji sate koliko će trebati ruskom plinu da stigne iz Rusije do Hrvatske. Predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić kaze da su se europske zemlje na vrijeme pripremile za ovakve situacije te optužuje aktualnu vladu da je sama kriva za energetsku krizu. Pogotovo, kaže Čačić, što je quatarski emir još 2003. nudio Hrvatskoj izgradnju terminala za ukapljeni plin, no HDZ-ova vlada je projekt stavila u ladicu, a realizirali su ga Talijani:

«Riječ je o ukupnom kapacitetu koji bi bio tri puta veći od godišnje potrošnje plina u Hrvatskoj! Dakle,ne samo da bi mi bili s tim potpuno sigurni nego bi bili energetski faktor u europskim razmjerima! Ali ,to ,naravno,traži jednu ozbiljnu i odgovornu vladu koju mi, na žalost, nemamo.»

Kritike iz oporbe hrvatski premijer Ivo Sanader naziva deplasiranima ističe da Hrvatska ima energetsku strategiju koja je upravo na javnoj raspravi, te ponovio da Hrvatska ima dovoljno plina za 3 tjedna:

«Ono što ja tražim od nadležnih institucija i kompanija jest da se sve aktivnosti vezane uz alternativne dobavne pravce i uz mogući interventni uvoz –ubrzaju.»

SDP-ovac i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu dr Ljubo Jurčić smatra da se za gubitke, koji su u hrvatskoj industriji nastali zbog redukcije plina, moglo točno izgraditi još jedno skladište i ne strahovati hoće li Rusija ponovo, ovaj put zbog niskih temperatura, smanjiti isporuku.

«Kad u Rusiji padne temperatura ispod 15 stupnjeva, ona će i uz sve normalne političke odnose smanjiti dobavu plina. Ova je sitacija bila potpuno, 99 posto, predvidiva ,poznata je hrvatska situacija i naša je politika trebala napraviti samo dvije stvari: izgraditi još jedno skladište za plin, istog kapaciteta koje sada imamo i, barem, još jedan dobavni pravac za plin ,a najbliži je preko Italije iz Sjeverne Afrike. Ni u jednom tom pravcu hrvatska vlada nije poduzela potrebne mjere tako da je sadašnja situacija logičan rezultat politike kakva se vodi u energetici.»

I gospodarska kriza je stigla, 'gdje su mjere' pita Ana Knežević, predsjednica saveza Samostalnih sindikata hrvatske:

«Budući da Hrvatska ima izuzetno lošu socijalnu sliku mi predlažemo da se uvede moratorij na rast svih poreza prireza, doprinosa i na rast svih oblika komunalnih naknada za kućanstva i poduzeća, zatim da se po uzoru na Europsku uniju vidi mogućnost osnivanja subvencijskog odnosno jamstvenog Fonda iz kojeg bi se u kratkom i prijelaznom razdoblju subvencionirala mala i srednja poduzeća , koja bi zbog krize došla u poteškoće i kako ne bi morala otpuštati ljude.»

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever:

«Vlada sve ovo vrijeme nije pokazala da ima nekakvu gospodarsku politiku, politiku razvoja i mu tu ne vidimo nikakvih jasnih pokazatelja ili da vlada ima nekakve mjere i rješenja već doista luta bez ičeg konkretnog.»

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG