Dostupni linkovi

Službeno izvedena nova himna RS


Vlada RS

Nova himna Republike Srpske pod nazivom „Moja republika“, autora Mladena Matovića, danas je prvi put službeno izvedena povodom dana ovog entiteta. Time je prestala da važi dosadašnja svečana pjesma “Bože pravde“ za koju je Ustavni sud ocijenio da vrijeđa druge narode koji, osim Srba, žive u ovom području BiH.

Međutim, i nova himna bila je predmet analize Ustavnog suda i nakon što je prošla ekspertizu, danas je zvanično izvedena.

Nova himna Republike Srpske pod nazivom „Moja republika“, autora Mladena Matovića, prvi put je službeno izvedena u tom entitetu za Dan RS, 9. januar.

Sudeći prema anketi Radija Slobodna Evropa, jedan broj građana tog entiteta uopšte ne zna za novu himnu, dok su drugi tek načuli da ona postoji:

„Čula sam u vijestima, ali ne znam ništa tačnije.“

„Čuo sam, ali još nisam zapamtio tekst. Nadam se da hoću. He, he“

„Ne znam“.

Zbunjenost građana RS razumljivija je ako se zna da su do rata u BiH već uveliko izvježbali tekst u kojem je tadašnjim južnim Slovenima „zalud prijetio ponor pakla i vatra groma“:

RSE: Znate li koja je himna Republike Srpske?

„Da nije „Hej, Slaveni“? Ne? Onda ne znam. Ne znam.“

Nakon rata, u Republici Srpskoj „Bog je od propasti spasavao srpske zemlje i srpski rod“ u himni “Bože pravde” kompozitora Davorina Jenka. Sudbina te himne bila je dosta burna - odlukom Ustavnog suda BiH s početka prošle godine, stavljena je van snage jer je bila diskriminatorska i nije predstavljala sve konstitutivne narode u BiH.

Potom su se poslanici NSRS dosjetili da se „Bože pravde“ može intonirati bez teksta. No, ni to nije bilo dugog vijeka jer je Ustavni sud RS stavio van snage i muzičku temu. Posljednji prijedlog, „Moja republika“, autora Mladena Matovića, takođe je bio predmet razmatranja entitetskog Ustavnog suda.

Ipak, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tog suda donijelo je 22. decembra 2008. odluku da novom himnom nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka.

U Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS žale što Ustavni sud nije prihvatio njihovu argumentaciju za himnu, ali će odluku, tvrde, poštovati. Poslanik Stranke za BiH u Parlamentu RS, Muharem Murselović, komentariše odluku suda:

„Mi smo mislili malo drugačije. Mi i sad mislimo da tekst te svečane pjesme, himne, ne odražava ništa što je vezano za ovaj prostor, da to može da bude bilo gdje, na bilo kom dijelu Zemljine kugle. Mislimo da bi na neki način trebalo da se nešto veže za državu, da je u svakom slučaju nešto što bi odražavalo i osjećaje i ljubav prema zemlji. Ali, šta je, tu je. Ustavni sud je ocijenio da nema ugrožavanja vitalnog interesa i to treba, u svakom slučaju, respektovati.“

Nijednim elementom himne ne vrijeđa se drugi narod, stav je sudija Ustavnog suda koji su obrazložili da spominjenje „naše zemlje“ u himni ne negira činjenicu da je to zemlja svih konstitutivnih naroda, niti se time Republici Srpskoj daje obilježje državnosti. Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović smatra da nema razloga više raspravljati o himni jer su sve proceduralne forme zadovoljene:

„Pa mi ni kao Klub nismo imali primjedbe na tekst himne, jer tu zaista nema nešto što bi moglo nekoga vrijeđati, a sam odnos prema Republici - to je emotivno pitanje svakog pojedinca.“

Šef srpskog kluba poslanika u Vijeću naroda Parlamenta RS Staša Košarac:

„Naravno, kompletan proces promjene himne RS za nas je bio bolan s obzirom da smo se mi navikli i srodili s bivšom himnom RS „Bože pravde“, međutim, uvažavajući sve različitosti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a naročito odluku Ustavnog suda BiH, postupili smo krajnje oprezno i, rekao bih, patriotski u promjenu himne RS.“

Košarac smatra da je nova himna rezultat politički odgovorne aktivnosti rukovodstva RS, ali i izraz, kako kaže, potrebe i ljubavi njenih građana. A u

namjeri da saznamo s koliko ljubavi građani RS gledaju na himnu „Moja republika“, pitali smo ih da li su je već slušali:

„Ma nisam, vjerujte, nisam.“

RSE: Da li ćete naučiti tekst?

„Ne znam, mislim da to neće tako brzo ljudi naučiti. Ne verujem."

Pogledajte komentare (27)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG