Dostupni linkovi

UN pozivaju na mir, sukobi se nastavljaju


Izraelske trupe u pojasu Gaze, 08. januar 2009.
Izraelske trupe u pojasu Gaze, 08. januar 2009.

Iako je Savet bezbednosti UN usvojio rano jutros rezoluciju kojom poziva na hitnu obustavu vatre u pojasu Gaze, i Izrael i Hamas nastavili su i danas borbene akcije.

Uprkos snažnim diplomatskim naporima na zaustavljanju izraelsko-palestinskog konflikta i danas se nastavljaju sukobi.

Izraelski avioni ispalili su više od 50 raketa na palestinsku teritoriju kao podršku svojim trupama. Palestinski bolnički izvori kažu da je ubijeno 12 civila.

Hamas je ispalio više od 15 raketa na južni Izrael ubivši jednu osobu. Od početka izrelske kampanje 27. decembra, kojoj je cilj da zaustavi Hamasovo raketiranje juga Izraela, broj žrtava raste. Bolnički izvori u Gazi kažu da je broj ubijenih Palestinaca blizu 800. Deset izraelskih vojnika i troje civila je ubijeno u borbama ili raketiranju Izraela.

SB UN je pod snažnim međunarodnim pritiskom na Izrael i Hamas, doneo rezoluciju kojom poziva na hitnu obustavu vatre. Sa 14 glasova za i jednim suzdržanim, Sjedinjenih Država, rezolucija zahteva potpuno povlačenje izraelske vojske posle 13-dnevne ofanzive i traži obezbeđenje nesmetane dostave humanitarne pomoći u taj region.

Francuska se nada da će rezolucija ojačati napore Kaira i Pariza, posrednike u obezbeđivanju prekida vatre:

“Mi želimo da ovaj tekst pospeši uspeh pregovora koji se vode na inicijativu egipatskog predsednika Mubaraka i francuskog Sarkozija,”
rekao je francuski šef diplomatije Bernar Kušner, koji je predsedavao sednicom SB.

Vašington je saopštio da takođe podržava ove napore.

Ali, američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da su SAD bile uzdržane na glasanju zato što čekaju na detalje egipatske posredničke inicijative:

“SAD misle da je važno da se vidi ishod egipatskih posredničkih napora kako bi videli da ova rezolucija može biti delotvorna.”

Mubarak je pozvao Izrael i Palestince u Kairo na razgovore o uslovima primirja. Ali nejasno je ko će doći. AFP prenosi jednog od Hamasovih zvaničnika u Bejrutu koji je imao negativnu ocenu rezolucije. Rafat Mora je rekao:

“Ova rezolucija nam ne odgovara zato što nije u najboljem interesu palestinskog naroda.”


Izrael još nije komentarisao rezoluciju, ali Mubarakovi posrednički napori imaju jaku podršku predsednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa, koji je izgubio kontrolu nad Gazom u frakcijskim borbama sa Hamasom 2007.

Abas je prethodno u Madridu pohvalio mirovne napore:

“Smatramo da je egipatsko – francuska inicijativa pozitivna. Njihovo učešcće daje težinu mirovnim naporima. Zato ih podržavamo. Nadamo se da će oni uspeti i ostvariti željene rezultate.”

Dok diplomatski napori na okončanju krize polako napreduju humanitarni radnici kažu da se uslovi u Pojasu Gaze stalno pogoršavaju. Agencija UN, UNWRA, koja dostavlja hranu pojasu Gaze sa milion i po ljudi, saopštila je da je suspendovala svoje aktivnosti nakon sto je izraelski tenk juče gađao njihov humanitarni konvoj ubivši jednu osobu. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštava da je redukovao svoje aktivnosti samo na grad Gazu nakon što je jedno od njihovih vozila takođe bilo pogođeno, očito od izraelskih snaga.
XS
SM
MD
LG