Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski posmatrači doputovali u Kijev


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (levo) sa Aleksejem Milerom (desno) predsednikom Gasproma, Brisel 08. januar 2009.

Posmatrači Evropske unije doputovali su danas posle podne u Kijev u misiju čiji je cilj da se omogući dostava ruskog gasa u Evropu preko teritorije Ukrajine.

Evropska komisija je ranije danas saopštila da su predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo i ruski premijer Vladimir Putin potvrdili sporazum između EU, Rusije i Ukrajine o upućivanju posmatračke misije na ključne tačke ukrajinskog gasovoda kojim se ruski gas prenosi ka Evropi.

Sporazum obuhvata i upućivanje stručnjaka ukrajinske kompanije Naftogaz u neka postrojenja gasovoda u Rusiji odakle gas kreće ka Evropi. Evropska komisija smatra da su sada stvoreni svi uslovi za obnovu isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine. Putin je, kako je preneo portparol Evropske komisije, rekao Barozu da će uslovi za obnovu ispruka gasa biti ispunjeni čim posmatrači pređu rusko-ukrajinsku granicu.

Rusija prihvatila posmatrače EU


Ruski predstavnici u pregovorima o normalizaciji snabdevanja Evrope gasom prihvatili su u četvrtak uveče angažovanje posmatrača iz Evropske unije (EU) na gasovodu na teritoriji Ukrajine, što bi moglo da znači da će uskoro biti normalizovane isporuke tog energenta Evropi.

"Angažovanje (posmatrača) trebalo bi da dovede do toga da budu nastavljene isporuke ruskog gasa članicama EU", navodi se u saopštenju predsedavajuće EU Češke.

Do pomaka u pregovorima došlo je posle razgovora premijera češke Mireka Topolaneka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Portparol češkog predsedništva EU izjavio je da će sutra biti konkretizovani detalji realizacije posmatračke misije, a očekuje se da će posmatrači EU već sutra otputovati u Ukrajinu.

Ruska strana je ranije danas u pregovorima insistirala da i ruski stručnjaci budu angažovani u Ukrajini u nadziranju isporuka ruskog gasa Evropi.

Za sada nije precizirano kada bi se tačno mogla očekivati normalizacija isporuke ruskog gasa evropskim državama.

Obustava isporuke ruskog gasa, zbog spora Moskve i Kijeva oko cene tog energenta, pogodila je 18 zemalja u Evropi. Među najugroženijim zemljama su Srbija, Grčka, Austrija, Turska, Bugarska, Češka, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Slovenija.

Ukrajina pristala na uključenje Rusa u posmatračku misiju

Ukrajina je pristala u petak da se ruski stručnjači priključe posmatračima Evropske unije koji će nadzirati tranzit ruskog gasa prema evropskim potrošačima, izjavio je predstavnik predsednika Rusije Bodan Sokolovski.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG