Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vruća socijalna zima uz ekonomsku krizu


Beograd, Foto: Vesna Anđić

Na temperaturama u minusu, Srbiji preti "vruća" socijalna zima. Zbog suspenzije Opšteg kolektivnog ugovora pojedini sindikati najavljuju seriju protesta širom zemlje, pa i generalni štrajk. Iako isključuju mogućnost potpune primene ugovora, kako traže sindikati, u Vladi Srbije uvereni su da je kompromis ipak moguć.

Nakon što je zbog ekonomske krize Vlada Srbije povukla svoj potpis sa Opšteg kolektivnog ugovora, iz Saveza samostalnih sindikata i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost najavljuju proteste. Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata, poručuje da će dinamika i način obustave rada u preduzećima širom Srbije biti saopšteni krajem januara:

"Zajednički tim je dužan da do 22. predoči gde će početi protesti, više nema dileme oko toga da li će ih biti ili neće, kakvog će oblika biti ti protesti i u kojim gradovima. Paralelno sa time ćemo ići sa određenim protestima upozorenja u trajanju od jednog sata sve dok ne bude došlo do generalnih štrajkova, pa i do opšteg generalnog štrajka u Srbiji."

Suprotstavljeni stavovi Vlade Srbije i Unije poslodavaca da se, zbog krize, primena proširenog dejstva kolektivnog ugovora odloži za šest meseci ili godinu dana, i sa druge strane, sindikata, koji traže da se topli obrok, regres i prevoz od 7.000 dinara isplaćuju uz januarske plate, uz mogućnost da se odredba kasnije povuče, još jednom će pokušati da budu pribiliženi na sastanku koji je za petak najavljen kod predsednika Srbije Borisa Tadića. Uveren u mogućnost kompromisa, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić najavljuje nastavak socijalnog dijaloga:

"Očekujem da premijer Cvetković naredne nedelje zvanično uputi poziv predstavnicima i sindikata i Unije poslodavaca na nastavak razgovora. Smatramo da je ovo kritičan trenutak za zemlju i učinićemo sve da ovaj dijalog bude nastavljen i konačno dà rezultat."

Vlada i poslodavci saglasni su u oceni da su u uslovima ekonomske krize očekivanja sindikata nerelana.

Rasim Ljajić

"Dok Evropska unija smanjuje plate, skraćuje radno vreme, čuva preduzeća i radna mesta, nije u redu da se mi ponašamo kao da su sretna vremena",
poručuju iz Unije poslodavaca, a Rasim Ljajić navodi da je aneks Opšteg ugovora potpisan na zahtev sindikata kako bi bio dat "impuls socijalnom dijalogu". On kaže da je prilikom potpisivanja dogovoreno da se u decembru 2008. "donese odluka da li će se on primenjivati ili ne u zavisnosti od efekata krize":

"Da je stupio na snagu, šta bismo dobili u praksi?! Dobili bismo Opšti kolektivni ugovor koji niko ne poštuje. Ni država jer za to nije izdvojila sredstva u budžetu, jer tih sredstava nema, ni privredni subjekti koji takođe kažu da ne mogu da izdrže taj teret. Dakle, to je realnost."

Iz Sindikata, sa druge strane, poručuju da od predstojećih razgovora ne očekuju ništa, i navode da ne odustaju od svojih zahteva. Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak:

"Ovo će se vrlo brzo proširiti, postaće nacionalno pitanje od opšteg interesa. U svakom slučaju, otvorili su Pandorinu kutiju, a mi i da hoćemo nemamo gde da se vratimo. Zatvorili su nam povratak kući jer kući možemo da se vratimo samo sa kolektivnim ugovorom."

Dok Srbiju, po svemu sudeći, na niskim temperaturama, uz ekonomsku krizu, čeka "vruća" socijalna zima, Vlada, odnosno Ministarstvo rada, kako poručuje Ljajić, čvrsto će se držati tri principa:

"Dakle, solidarnost, odgovornost i poštenje."

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG