Dostupni linkovi

Najniža vrednost dinara od uvođenja evra


Menjačnica u Beogradu

Srpska valuta, dinar, ponovo je oslabila u odnosu na evro. Narodna banka je intervencijom na deviznom tržištu nakratko stabilizovala vrednost nacionalne valute. Ekonomisti procenjuju da će dinar i dalje slabiti u odnosu na evro, što po mišljenju privrednika može destimulisati uvoznike i time donekle ublažiti spoljnotrgovinski deficit, sa kojim se Srbija ozbiljno suočava poslednjih godina.

Dinar je u četvrtak zabeležio najnižu vrednost prema evru od kada je uvedena valuta Evropske unije. Srpska valuta je od utorka u odnosu na evro oslabila za više od dva dinara. Takva tendencija, kako predviđaju ekonomisti, očekuje se i narednih dana. Iako se očekivalo da će, tradicionalno, novogodišnje doznake i priliv iz inostranstva stabilizovati kurs, to se nije desilo. Ekonomista Goran Nikolić kaže da ta količina deviza nije dovoljna za stabilizaciju kursa dinara i da je razlog jačanja evra to što su pojedine srpske firme morale da izvrše realizaciju uvoznih poslova ili da izmire svoje kratkoročne obaveze:

"Ključni za kurs su platno bilansni prilivi i odlivi po osnovu kredita koje povlače domaće banke i kredita koje povlače i vraćaju domaća preduzeća. Pošto su domaća preduzeća vrlo značajno redukovana poslednjih nekoliko meseci mi kuburimo sa malim prometom poslednjih dana. Pri malom prometu nekoliko većih tražnji, odnosno povećana tražnja za devizama nekoliko preduzeća, može značajno da gura kurs, što se upravo i desilo u utorak kada je evro ojačao."

Narodna banka Srbije je da bi nakratko stabilizovala kurs prodala je 43.5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu. Hoće li se ponoviti prednovogodišnji slučaj kada je kurs za samo nekoliko dana prošetao od 76 do 92 dinara i ponovo se stabilizovao - niko se ne usuđuje da prognozira. Privrednici su pred kraj 2008. godine upozoravali na posledice nagle promene kursa. Jedan od njih je i Zoran Drakulić, vlasnik kompanije Ist point, koja veliki i uvoznik i izvoznik. On za naš program kaže da ne razume zbog čega je ponovo došlo do snažnog pada vrednosti dinara:

"S obzirom da je došlo do nagle promene kursa iza Nove godine. Ako je to jedna korekcija koja će kasnije dovesti do stabilnosti kursa, to onda nije loše. Ali, to će definitivno uticati na mnoge cene proizvoda koji se uvoze, s obzirom da imamo izmenu kursa od preko 22 odsto u poslednjih 45 dana. Dakle, to će sigurno uticati na cenu mnoge robe iz uvoza."

Ipak se iz rasta kursa evra može izvući i određena korist. Dugo se ukazivalo na srpski deficit u spoljnoj trgovini. Privrednici su i ranije upozoravali da se kroz nerealan odnos dinara i evra destimuliše izvoz. Sada bi novi kurs mogao da ohrabri izvoznike, kaže vlasnik kompanije Ist Point Zoran Drakulić:

"Što se tiče izvoznika, ovo je u svakom slučaju jedan stimulativan efekat. Ukoliko je želja da se time utiče na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, koji je ogroman, to će sigurno imati efekta jer će destimulisati uvoz određenih roba."

Dinar je bio najslabiji 4. decembra prošle godine, kada je jedan evro dostigao vrednost od 91.63 dinara. Građani koje smo zatekli ispred jedne beogradske menjačnice kao da nisu iznenađeni najnovijim rastom evropske valute prema dinaru:

"Ovo mi je realno, mislila sam da će biti 100 do 31. decembra - na tome bi trebalo da se zaustavi jedan duži period."

"Znam, svuda je različit. Dolazim sa Zrenjaninskog puta i tamo je otkup 94, a ovde u Staklencu sam videla da otkupljuju za 88. Šta se dešava i zašto je tolika razlika, ne znam."

"Treba mi samo da promenim malo keša, ništa više. Prodajni je oko 95, očekujemo 100 vrlo brzo."

Pred kraj godine nizom mera, pre svega intervencijom na međubankarskom tržištu, Narodna banka Srbije uspela je da stabilizuje kurs na 86 dinara za jedan evro. Mediji navode da bi dinar za nekoliko meseci mogao da izađe čak i do 150 dinara, što je po mišljenju ekonomiste Gorana Nikolića nerelano:

"Mislim da Narodna banka Srbije i Vlada nisu spremni da se igraju. Postoji namera Vlade da se održi makroekonomska stabilnost tako da smatram da sve te priče o kursu od 150 dinara nisu realne."

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG