Dostupni linkovi

Gas povod za političko nadmudrivanje


Vozilo Sarajevogasa
Vozilo Sarajevogasa

Nestašica gasa u BiH je “probudila” stare političke sukobe oko ustroja i budućnosti elektroenergetskog sektora u BiH. Stranka demokratske akcije traži ostavku ministra energije u Federalnoj Vladi Vahida Heće, inače kadra Stranke za BiH. Isti zahtjev ima i Socijaldemokratska partija BiH, kojoj je Hećo odgovorio kako “građani BiH, da je SDP na vlasti, ne bi imali ni vode”. O tome kako je nestašica plina povod za političko nadmudrivanje.

Nestašica prirodnog gasa u BiH izazvala je političke turbulencije izjavama federalnog ministra energije rudarstva i industrije Vahida Heće koji tvrdi kako BiH ne bi imala krizu s plinom da je prihvatila partnerstvo sa kazahstanskom kompanijom KazTransGas.

Naime, i Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, čiji je Hećo kadar, zastupa tezu o spasu iz Kazahstana:

„Jedna od firmi koja je trebala dobiti posao u BiH na izgradnji ovih projekata jeste i firma iz Kazahstana, čiji predstavnici su rekli: 'Znamo za vaš problem sa plinom. Kada budemo imali poslovni odnos sa vama, vi taj problem više nećete imati, jer je 60 posto plina koji vam dolazi, iz Kazahstana'.“

Za neostvareno partnerstvo Hećo optužuje SDA i SDP BiH koje su bile protiv, a Silajdžić je odbijanje nazvao političarenjem. No, generalni sekretar SDA, Amir Zukić, kaže kako je cilj Heće i njegove stranke bio legalizacija mutnih radnji u elektroenergetskom sektoru koje su osujećene:

„Evidentno je da ministar Hećo i njegova politička partija žele da skrenu pažnju građana sa ključnog problema, a to je nestanak plina u BiH i isto tako jedan projekat koji su netransparentno vodili, nisu utvrđene procedure, nije zakonska regulativa urađena, nije ništa pripremljeno. Oni su željeli prirodne resurse BiH da na taj netransparentan način da izruče sumnjivim investitorima.“

Jedino moguće rješenje, tvrdi Zukić, bilo je uključiti se u gradnju plinovoda Nabuco kojim će se plin u Evropu dostavljati iz Irana preko Turske, do Mađarske i Austrije. No ovaj je projekat zaobišao BiH. O dopremanju gasa iz Kazahstana Zukić kaže:

„Jedino on i njegova ekipa iz Kazahstana mogu crijevo pružiti.“

Bivši ministar energetike u federalnoj Vladi ispred SDP BiH, Hasan Bećirović, smatra da je u cijeloj priči o alternativi pozadina politički marketing:

„Apsolutno je nerealno, jer, nemojte smetnuti s uma da i najveći isporučioc gasa iz Rusije, Gasprom, kupuje prirodni plin u Kazahstanu. To je samo priča za malu djecu koja nema nikakvog realnog utemeljenja. Trase kojima mi transportujemo gas iz Rusije su opet trase kojima bi se transportovao gas iz Kazahstana. To je priča koja ima neku svoju dnevno političku svrhu.“

Milan Lovrić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH kaže kako rješenja u BiH ne mogu biti izolovana niti kriteriji mogu biti ambicije vezane uz četverogodišnje političke mandate. Kao primjer regionalnog povezivanja ističe Koridor 5 c, ali i bh. način njegove gradnje:

„Sigurno da je dao pravu mjeru za povezivanje sjevera i juga Bosne i Hercegovine, a mi nismo u stanju tu opciju, nešto što je dobro za sve građane BiH, realizirati na brz način. Sve druge stvari otprilike stoje na takav način.“

Višemjesečna prepirka oko ulaganja u elektroenergetski sektor i odabira strateškog partnera, koja je podijelila federalnu Vladu i značajno uzdrmala koaliciju između Stranke za BiH i SDA, ovaj put je ohladila stanove građana, ali zagrijala političke krugove.

XS
SM
MD
LG