Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Liberalizacija viznog režima u rukama bh. političara


Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i Europske unije u BiH, Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje građana koji su mu se obratili putem web stranice o mogućnostima za liberalizaciju viznog režima, naveo je kako sve zavisi od bh. političara.

“Uvjete koje je definirala Europska komisija nije teško ispuniti, jer to već čine zemlje u okruženju “, takođe je poručio Lajčak.

Organi vlasti u BiH vrlo dobro znaju što trebaju učiniti kada je riječ o uvođenju bezviznog režima u BiH, ali oni i dalje šalju poruku kako ih to ne zanima. Ovim riječima jučer je Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak još jednom upozorio na neažurnost bh. vlasti da svojim građanima olakšaju putovanja po europskim zemljama.

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u BiH, Eldar Subašić kaže:

„BiH trenutno zaostaje za svojim susjedima. Ukoliko ona zaista želi liberalizaciju viznog režima, mora ispuniti sve pomenute zadatke Evropske unije. Odgovornost trenutno leži na političkim liderima ove zemlje koji se moraju usredsrediti na ispunjavanje ovih uslova, umjesto da se neprestano prepucavaju u medijima i na svojim sastancima.“


Sredinom prošle godine Europska unija je svim zemljama u regiji dala jasnu mapu puta za liberalizaciju viznog režima. Riječ je o zadacima koje ove zemlje moraju ispuniti za četiri ključna područja, naglašava Subašić:

„Kao prvo, poboljšanje sistema ličnih dokumenata. Drugo, funkcionisanje režima za imigraciju i azil. Treće, jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala i četvrto, garancije prava pojedinaca.“


2009. godina bit će ključna za ispunjavanje preostalih obveza BiH za njeno približavanje EU. U suprotnom, BiH više neće biti dio grupe zemalja koje pitanja integracije u EU tretiraju kao ozbiljne prirortete. Osman Topčagić, direktor Direkcije za europske integracije:

„Ja se nadam da ćemo u narednom periodu uspjeti da damo jednu novu dinamiku ukupnim reformskim procesima u BiH, a onda i prioritetno svemu onome što omogućuje napredak na evropskom putu.“

Proteklu 2008. godinu, u kojoj su se bh. političari uglavnom bavili jedni drugima i istupima pojednih političara na međunarodnoj sceni, potrebno je što prije zaboraviti i okrenuti se konkretnim stvarima za europsku budućnost BiH, smatra zastupnik u Parlamentu BiH, Branko Dokić:

„Sasvim je sigurno da se i međunarodna zajednica od mnogih neracionalnosti i, ja bih rekao, gluposti koje dolaze iz BiH. U BiH moraju konačno svi da je ovo nova Bosna i Hercegovina. Kad kažem „nova“, mislim u odnosu na period prije nesretnog nam rata. Moraju se uvažiti te osnovne činjenice i na osnovu toga graditi politiku, a ne vraćati se stalno 15 ili 20 godina unazad.“

IZ OHR-a su također poručili kako je nedopustivo da nakon imenovanja Osmana Topčagića na poziciju novog bh. veleposlanika pri EU u lipnju prošle godine, Vijeće ministara BiH još nije pokrenulo proceduru za pronalaženje njegove zamjene na funkciju direktora Direkcije za europske integracije. Topčagić kaže:

„Sve zajedno traje vrlo dugo. Šalje se jedna loša poruka i Evropskoj uniji u vrijeme kada očekujemo i treba da pravimo dalji napredak u ovom procesu.“

Na problem liberalizacije viznog režima u BiH više puta reagirao je Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH. Predsjednik ovog foruma, Kemal Beganović:

„Zaista ne znam više kako reagovati na ovu situaciju pošto traje predugo, a nikako da izađemo iz nje. Mislim da trebaju organi vlasti BiH da sjednu i da konačno ispune ono što Evropska komisija traži od nas, a da onda vidimo da li su to stvarni ili pravi kriteriji koje su nam oni zadali, ili ima još neki bonus kriterij. Mislim da je ovo od strane Evropske komisije jedna dualna politika kojom nam konstantno zadavaju određene kriterije i pravila koja treba ispuniti, a onda kada ih ispunimo, onda kaže: znate, ima još nešto dodatno.“

Kada je riječ o euorpskoj integraciji BiH, najčešće pitanje koje postavljaju građani BiH jeste upravo pitanje viznog režima.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG