Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neka naša zemlja cela ima topla grejna tela...


Zbog ukrajinsko-ruskog spora oko plaćanja gasa najviše su ugroženi građani koji ovaj energent koriste za grejanje. Država čini sve kako bi normalizovala snabdevanje. Direktor „Srbija gasa“ tražio je u Budimpešti pomoć od Mađarske.

Srbija je od srede popodne u potpunosti bez gasa. Kako prevazići gasnu krizu, koliko će trajati, kako se grejati. Sve su ovo pitanja na koja malo ko ima odgovor. Možda samo Moskva i Kijev. No građani Srbije kao da ne žele da u danu kada najveći deo slavi Božić misle o tome...

"Nisam uopšte uznemiren. Par dana će to potrajati i proći će. To je normalno, nismo mi krivi. U svakom slučaju ima altenrativno rešenje za sve. Prevazilazili smo i teže krize. Šta bude biće. Mislim da ćemo se snaći i sada kao što smo se uvek snalazili."

"Pa to je neverovatno, ja imam više rezervi mazuta u podrumu nego ova država. Imam poverenje da će Rusi biti vrlo kompromisni. Inače naši su noćas prešli na mazut."

U potrazi za rešenjima najozbiljnije energetske krize koja potresa Evropu traga se na sve strane. Direktor „Srbija Gasa“ Dušan Bajatović u izjavi za naš radio nije mogao da proceni kako će se okončati pregovori sa Mađarskom o pomoći u isporuci gasa Srbiji.

"Mislim da će odluka mađarske vlade zavisti od procene mađarske vlade koliko će dugo trajati ova kriza. Naša procena je da ova kriza ne može trajati dugo. Imamo informacije da je češki ministar inostranih poslova u Kijevu. Osmog će trajati formalni razgovori između ruske i ukrajinske strane i to bi bio neki najbrži scenario i mi očekujemo da bi to mogli biti završni dani krize. Ukoliko bi to trajalo duže tada bismo mi imali ozbiljnije probleme."

Kako svi potrošači koji koriste gas tehnički ne mogu da se preorijentišu na mazut, strahuje se da bi moglo doći do poremećaja u snabedevanju strujom, prirodnog gasa i zbog povećane potrošnje struje. Stručnjaci upozoravaju da je zbog očekivanog povećanja potrošnje električne energije, moguće preopterećenje distributivne mreže.

O tome, za naš program govori Slobodan Petrović, sekretar Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije:

"Sada kada je došlo do poremećaja u snabdevanju gasom, sve će se to odraziti na druge energente, alternativne, zavisno ko šta ima. U urbanim sredinama teško je nabaviti bilo kakvu alternativu, pa će se svi orijentisati na električnu energiju. I sigurno će doći do poremećaja u snabdevanju ali treba biti strpljiv i što racionalnije koristiti tu vrstu energenta. Međutim, smatram da se ovaj poremećaj sa snabedevanjem gasom neće i ne može dugo trajati."

Najugroženije područje Vojvodina

Najviše ugroženo područje koje koristi gas je Vojvodina. Većina gradskih toplana nema mogućnosti da pređe na mazut i to je dodatni problem. U Novom Sadu Žužana Serenčeš je zebeležila:

Gradonačelnik Novog sada Igor Pavličić potvrdio je da jedna od četri gradske toplane nema mogućnosti da pređe na alternativno grejanje sa mazuta na gas.

"Sve radimo da se što pre postigne sporazum,da naše tržište što pre dobije gas, ali ono što je bitno da naši građani znaju da ih ujutro u dobrom delu grada i prigradskim naseljima čekaju hladnoća i da znaju da se pripreme."

Oko 11,5 hiljada stanova u Pančevu bi mogli već popodne biti znatno hladniji ukoliko se ne postigne bilo kakav dogovor. Novinar lokalne televizije Omer Hamzagić prenosi, kakva je situacija sa gasom u gradu u kojem rade i veliki industrijski potrošači gasa - Rafinerija i Petrohoemija.

"Veliki sistemi ispadaju jedan po jedan. Znači „Srbija gas“nikoga ne isključuje, ispadaju kako pada pitisak jedni po jedni."


Situacija u snabdevanju gasom teško pogađa Vojvodinu budući da se od 200 hiljada građana koji se greju na gas 90 odsto nalazi u Vojvodini.

Reagovao je i predsednik Lige socijaldemokrata Nenad Čanak, koji smatra da prekid isporuke gasa iz Rusije predstavlja jasnu poruku.

"Da poklanjanje Naftne industrije Srbije, da budem potpuno precizniji vojvođanskog naftagasa Rusima, ne da nam nije dalo nikakvu gasnu sigurnost, nego nam je na najbrutalniji način pokazalo da kao što smo sada u situaciji sa gasom od koliko od juče smo u situaciji da nam se to ponovi i sa naftom."


Kako je gasna nevolja zadesila Srbiju u proslavljanju Božića, tako su se građani dosetili da sledećim porukama razmene božićne želje:

"Nek u ovo badnje veče bude gasa da poteče, neka naša zemlja cela ima topla grejna tela, a mazuta kad nestane i usane zemlja cela, tad viknimo svi u glas Rusi dajte nama gas..."

Svi ipak veruju da bi do kraja dana mogao da se postigne dogovor Kijeva i Moskve, što bi normalizovalo isporuke gasa ka Evropi, a time i Balkanu i Srbiji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG