Dostupni linkovi

Berzansko tržište kao tempirana bomba


Smajo Čikić
Smajo Čikić

Smajo Čikić je biznismen i do prošle godine je bio investitor na crnogorskom tržištu kapitala. Ušteđevinom, ali i kreditima mislio je da čini dobar biznis. Sada je gubitnik na crnogorskoj berzi, jedan od mnogih koji su pored novca izgubili i povjerenje u institucije sistema.

Čikić tvrdi da je zajedno sa mnogim drugim građanima Crne Gore bio prevaren:

"Povjerovao sam kao i mnogi drugi u jednom trenutku da se i u Crnoj Gori stvara ambijent za pozitivna ekonomska dešavanja. Povjerovao sam i u priču da se ulaganjem u crnogorsko tržište kapitala može napraviti dobar ekonomski potez. Počeo sam kupovati akcije crnogorskih preduzeća. Tržiše kapitala, to jest berza, vrlo brzo je prerasla u neobuzdanu kladionicu, akcije su vještački napuhivane, da bi plaćeni novinski komentari, i pojedini korporacijski novinari, varajući građane Crne Gore, bukvalno ih tjerali na šaltere banaka da podižu nepovoljne kredite, i da ih ulažu na berzu kupujući akcije. Organizatori te velike prevare su tada prodavali te svoje akcije po tim prenapuhanim cijenama da bi na kraju građani ostali u čudu, a sa svima njima i ja, sa skoro bezvrijednim akcijama u rukama."

Čikić je uvjeren da je za sve to glavni krivac crnogorska vlast, a da je metod organizovane prevare poznat još ih srednjeg vijeka:

Aktuelna crnogorska vlast je ustvari šampion pohlepe na regionalnom nivou. Privatizacija je bila pljačkaška, a crnogorske firme i čitavi privredni sektori kao srednjovjekovni feudi ostavljeni su na nemilost i pohlepu pojedinaca...

"Aktuelna crnogorska vlast je ustvari šampion pohlepe na regionalnom nivou. Privatizacija je bila pljačkaška, a crnogorske firme i čitavi privredni sektori kao srednjovjekovni feudi ostavljeni su na nemilost i pohlepu pojedinaca iz vrha DPS-a i nešto manje onih iz SDP-a. Kome feud Elektroprivrede, kome feud Luke Bar, kome Plantaže, kome Rudnik Pljevlja. Ja bih to nazvao ekonomsko finansijskim terorizmom prema građanima i državi Crnoj Gori."

Čikić, berzanski gubitnik, smatra da je priča o Prvoj banci samo ogoljena potvrda bahatosti režima koji je berzu iskoristio za otimačinu:

"Kada me već pitate za tu banku koju ovih dana svi toliko puno pominju kada god čujem ime te banke padne mi na pamet jedna prelijepa pjesma "Zabranjeng pušenja":

"... Danas sam dobio svog novog Poršea i malko ću se voziti njim, jer ja, ja sam Guzonjin sin...".

Ali ipak nije sve tako crno na crnogorskoj berzi:

"Ja imam jednu jedinu dobru vijest vezano za crnogorske berze a to je kada vrijednosti svih akcija dođu do nule onda akcije ne mogu ići u minus i to je jedina dobra vijest za crnogorsko tržište kapitala. Možemo slobodno reći da su crnogorske berze bile tempirana bomba. Berzansko tržište je pretvoreno u kulu od karata koju su u suštini većinom činile finansijske prevare. Svi oni koji su povjerovali da Crna Gora ima koliko toliko odgovornu vlast prevarili su se."

XS
SM
MD
LG