Dostupni linkovi

Čeka se odgovor Izraela na plan o miru u Gazi


Predsednik Egipta Hosni Mubarak (desno) i predsednik Francuske Nikola Sarkozi (levo) predložili plan za zaustavljanje sukoba u Gazi
Predsednik Egipta Hosni Mubarak (desno) i predsednik Francuske Nikola Sarkozi (levo) predložili plan za zaustavljanje sukoba u Gazi

Predsednici Egipta i Francuske predložili su plan za zaustavljanje eskalirajućeg sukoba izraelskih snaga i Hamasa u pojasu Gaze, saopštio je sinoć u Njujorku šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

Kušner je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da bi plan trebalo da dovede do toga da obe strane, kao i vlasti palestinske samouprave, preduzmu "sve mere" kako bi se zaustavili sukobi, uključujući i ključne korake kao što su zaštita granica Gaze i otvaranje svih graničnih prelaza.

"Čekamo odgovor Izraela i gajimo nadu da će on biti pozitivan"
, rekao je Kušner.

Predsednici Hosni Mubarak i Nikola Sarkozi plan, ali ne i njegove detalje, predstavili su na konferenciji za novinare nakon sastanka u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta, Mark Regev izjavio je za agenciju AP da se izraelske vlasti "za sada uzdržavaju od komentara".

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je na sednici Saveta bezbednosti da SAD podržavaju plan za prekid vatre.

"Moramo hitno da zaključimo primirje koje će trajati i koje će doneti istinsku bezbednost",
rekla je Rajsova, dodajući da SAD "pozdravljaju inicijativu predsednika Egipta i žele da slede tu inicijativu".

Ona je, međutim, istakla da SAD insistiraju na primirju koje će biti "trajno i održivo" i koje neće rezultirati povratkom na situaciju koja je postojala pre izraelske ofanzive.

"Prekid vatre koji će vratiti te okolnosti je neprihvatljiv i neće potrajati", rekla je državni sekretar SAD.

Plan dvojice predsednika odmah je dobio podršku palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, čija je administracija u julu 2007. morala da prepusti Hamasu kontrolu nad pojasom Gaze.

"Izražavam podršku planu koji su danas pokrenuli predsednik Mubarak i predsednik Sarkozi", izjavio je Abas koji se na sednicu Saveta bezbednosti UN u Njujorku uputio u nadi da će biti usvojena pravno obavezujuća rezolucija o neodložnom prekidu vatre.

Izrael najavio svakodnevni tročasovni prekid bombardovanja

Izraelska vojska je danas najavila svakodnevni tročasovni prekid bombardovanja pojasa Gaze.

"Odlučeno je da se od danas bombardovanje Gaze svakog dana prekine od 11.00 do 14.00 (GMT)", rekao je danas portparol izraelske vojske Avital Libovič.

Istovremeno su očevici rekli agenciji Frans pres da su izraelski tenkovi napustili jutros Kan Junis, najveći grad na jugu pojasa Gaze.

Više desetina oklopnih vozila napustilo je zonu koju su juče zauzeli, rekli su očevici. Portparol izraelske vojske nije želeo da potvrdi niti da demantuje tvrdnje o povlačenju izraelskih snaga.

Prema poslednjim podacima, u izraelskim napadima na pojas Gaze od 27. decembra poginulo je najmanje 660 Palestinaca, uključujući veliki broj dece, a više od 2.950 je ranjeno.

Pored prisustva izraelske vojske u Gazi palestinski raketni napadi se nastavljaju i od njih su od počekta cele ofanzive poginula četiri Izraelca.

Izraelski premijer Ehud Olmert je posle razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, koji boravi u regionu, rekao da Izrael odbija svako primirje dok ne dobije uveravanja da će se u potpunosti prekinuti palestinski raketni napadi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je juče da će otputovati iduće nedelje u Izrael i da će obići okupirane teritorije i više arapskih gradova.

Pogledajte našu fotogaleriju (pod nazivom Dani sukoba u Gazi) posvećenu trenutnim sukobima u Gazi.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG