Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uz racionalnu potrošnju plina nema razloga za paniku


Rusko - ukrajinski spor zbog plina, uz desetak europskih zemalja, pogodio je jutros i Hrvatsku i trenutno joj stiže samo 15 posto uobičajene dnevne isporuke.

Pojedinim velikim potrošačima uvedena je redukcija no, kućanstva, bolnice i slične institucije zasad su zaštićeni.

Hrvatska je u nešto boljoj situaciji od zemalja u okruženju jer 60 posto svojih potreba namiruje iz domaće proizvodnje plina, no jutrošnji potpuni prekid isporuke ruskog plina digao je na noge i Vladu i distributere. Odmah su uvedene privremene mjere i isključeni pojedini veliki potrošači, kao Hrvatska elektroprivreda, kako bi se osiguralo snabdijevanje zaštićenih kupaca: bolnica, kućanstava, škola i vrtića.

Potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor:

"Znači jedna racionalna potrošnja, ali nikakvog razloga za bilo - kakvu paniku apsolutno nema."

Kriznu situaciju osobno sa odgovornima koordinira hrvatski premijer Ivo Sanader, a o trenutnom stanju govori predsjednik Uprave Ine, Tomislav Dragičević:

"Počele su otpreme plina prema nama, ali mislim da treba ozbiljno shvatiti ovo upozorenje koje su mi poslali. Naša proizvodnja radi punom parom, ali to nije dovoljno u ovom trenutku kada je opterećenje 100 posto, pa čak i više."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG