Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dosta vremena do poziva u NATO


Savo Kentera

Genaralni sekretar Evroatlantskog kluba Savo Kentera kaže da je nepotrebno u ovom trenutku pojačavati kampanju za ulazak Crne Gore u NATO jer su procedure takve da će proći još dosta vremena do poziva NATO-a Crnoj Gori da se priključi savezu.

Savo Kentera smatra da će tek za dvije godine uslijediti poziv za članstvo u Alijansi:

"Pod uslovom da u aprilu mjesecu na samitu 2009. godine da Crna Gora dobije poziv za članstvo u akcioni plan, odnosno NATO, onda bi možda pod nekim idealnim uslovima mogli očekivati i poziv za samo članstvo u Alijansi za dvije godine. To, opet govorim, pod nekim idealnim uslovima, a prije svega zavisiće isključivo od nas samih."

Intenzivnu kampanju treba sačuvati za pred sam ulazak u NATO kada će se, prema riječima Sava Kentere, povećati podrška građana pri stupanju Alijansi:

"Da ćemo tek tada vidjeti jednu značajnu promjenu u javnom mnjenju i po nekom mom mišljenju smatram da će tada podrška javnog mnjenja ovom procesu u Crnoj Gori biti iznad 50 posto. Tako da ima vremena. U tom smislu ne treba jednostavno sada voditi nikakve intenzivne kampanje niti pojačavati."

Miodrag Živković
"Ako se osvrnemo na kampanje i događaje koje su se događali u proteklih 20 godina vidjeće se da se sve dešavalo onako kako je odgovaralo Demokratskoj partiji socijalista", kaže Miodrag Živković, predsjednik Liberalne partije koji ne sumnja da će se učlanjenje Crne Gore u NATO pakt dogoditi po scenariju kako to bude odgovaralo DPS-u:

"Ako Demokratskoj partiji socijalista bude u interesu, ako im se bude žurilo, a plašim se da hoće, vjerovatno će oni to uraditi u parlamentu i vjerovatno da će uz Demokratsku partiju socijalista naći još nekoga ko će podržati jedan takav projekat. Mi u Liberalnoj partiji imamo sasvim drugačiji pogled i na redosljed ovih događanja i na njihovu suštinu. Kao što znate, mi se zalažemo za demilitarizaciju Crne Gore i na žalost u ubjedljivoj smo manjini u Crnoj Gori jer smatramo da bi militarizacijom Crna Gora imala mnogo bolji razvoj jer bi pravila godišnju uštedu od sigurno preko sto miliona. A što se tiče odluke da li Crna Gora treba da uđe u NATO pakt i na koji način apsolutno bi bilo demokratski i mislim da bi to bilo i jedino ispravno i ljudski, s obzirom na stanje u Crnoj Gori, da se ta odluka donese na referendumu."

Generalni sekretar Evroatlantskog kluba Savo Kentera smatra nebitnim da li će se odluka o ulasku u NATO donijeti na referendumu ili dvotrećinskom većinom u parlamentu. Podrška NATO-u mora da bude jasna jer ni NATO ne želi zemlje u kojima stanovništvo ne podržava učlanjenje u tu instituciju:

"Ako u ovom momentu znamo pouzdano da je slaba podrška javnog mnjenja u Crnoj Gori na osnovu svih analiza i istraživanja koje rade specijalizovane agencije onda ćemo isto tako u tom momentu pred ulazak u NATO znati da li je ta podrška eventualno porasla i da imamo preko 50 posto, a onda se postavlja logično pitanje zašto bi organizovali referendum, trošili novac i gubili toliko vremena, ako se jedna takva odluka može donijeti u palamentu od strane opet poslanika koji su izabrani od strane tog istog naroda."

Miodrag Živković smatra da bi referendumsko pitanje o ulasku u NATO moglo biti tako formulisano da bi se veoma teško moglo odgovoriti odrečno:

"Uzimajući u obzir sa kim imamo posla, da Demokratska partija socijalista sve kreira i kroji prema svojoj mjeri, nije za zanemariti i nije sa očekivati da i to pitanje na referendumu bude dvosmisleno kao ono 1991. godine kada se odlučivalo da sa Srbijom gradimo neku zajedničku budućnost. U ovom smislu oni to mogu povezati sa evropskim integracijama što bi bila nesuvislo, neumjesno i za svako zdravorazumnog čovjeka neprihvatljivo, ali plašim se da su takvi u ubjedljivoj manjini u Crnoj Gori."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG