Dostupni linkovi

Spor Rusije i Ukrajine preko evropskih leđa


Nizu država srednje i istočne Evrope, kao i Grčkoj i Turskoj, drastično su smanjene ili obustavljene isporuke ruskog gasa, koje se obavljaju preko Ukrajine, zbog gasnog spora između Moskve i Kijeva. Češka, predsedavajuća EU, traži vanredni samit unije sa Ukrajinom i Rusijom ukoliko se sadašnje komplikacije sa isporukama nastave.

Istovremeno ruski mediji prenose da je premijer Putin dao nalog da se u sporu sa Ukrajinom ide do kraja.

Niz zemlja kojima je smanjena ili obustavljena isporuka ruskog gasa se povećava iz sata u sat. Nakon što je ruski gigant Gasprom obustavio rano jutros isporuke gasa Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, koji se transportuje preko Ukrajine, ubrzo je bez dotoka gasa ostala i Hrvatska, a nesto potom i Rumunija. U mnogim zemljama je dotok gasa smanjen.

EU je zatražila hitno obnavljanje isporuke gasa. Češki vicepremijer Aleksandar Vondra, čija zemlja predsedava unijom, danas u Pragu na pres konferenciji:

“Ova situacija je neprihvatljiva. Češko predsedništvo EU i Evropska komisija zahtevaju da isporuke gasa hitno budu obnovljene EU i da dva partnera Rusija i Ukrajina nastave pregovore ka definitivnom dogovoru svojih bileteralnih ekonomskih sporova.”

Dok Evropi preti nestašica gasa Kijev i Moskva se međusobno optužuju. Zamenik predsednika Gasproma Aleksandar Medvedev danas je u Moskvi objavio:

“U 2.30 jutros, Ukrajina je jednostrano zatvorila tri od četiri gasovoda koja prolaze preko njene teritorije. Posledica toga je da su isporuke gasa iz Rusije ka Evropi, preko Ukrajine, smanjene nekoliko puta.”


Ukrajina kaže da je ruski monopolista Gasprom smanjio za dve trećine pošiljke gasa Evropi, što je izazvalo prekide. Rusija je objavila da za 20 proceneta smanjuje dotok gasa Ukrajini da bi nadonkadila ono što naziva preusmerenjem gasa od strane Ukrajine. Kijev odbacije navode da krade gas.

Češki ministar industrije i trgovine Martin Ržiman, koji boravi u Kijevu, izjavio je da u Slovačku iz Ukrajine sada stiže svega jedna trećina normalnih isporuka gasa.

"To je stanje bez presedana. Pitanje je dva-tri dana kada će to osetiti i ostali u EU", upozorio je jutros Ržiman.

Evropa, koju je zahvtaila sibirska zima, sa temperaturama koje danju idu ispod minus 10, a noću i ispod minus 20, sprema se za suočavanje sa oštrim smanjenjem isporuka.

Češka je počela u punoj meri da koristi norveški gas i svoje rezerve iz podzemnih skladišta. Poljska vlada je upravo objavila da razmatra ograničavanje gasa industriji. U Rumuniji se koristiti gas iz rumunske proizvodnje i podzemnih skladišta, a elektrane će preći na ugalj i naftu.

U Hrvatskoj je isporuka smanjena velikim industrijskim potrošačima. U BiH u Kantonu Sarajevo potrošnja mora biti redukovana za 50 posto. Makedonija ima rezervi gasa za samo jedan dan, a u sistemu je tog energenta preostalo za naredna dva sata.

Postoje nezvanične informacije da će se zamenik predsednika Gasproma Aleksandar Medvedev sastati danas u Berlinu sa delegacijom EU kako bi odbranio ruski stav u sporu oko isporuke gasa sa Ukrajinom.

Moskovski dnevnik "Izvestija", u elektronskom izdanju, prenosi da je ruski premijer Vladimir Putin dao nalog Gaspromu da u gasnom sporu sa Ukrajinom ide do kraja i drastično snizi isporuke prirodnog gasa toj zemlji, ukoliko ona nastavi da nezakonito oduzima ruski gas namenjen evropskim kupcima.

To je dodatni pritisak na Kijev koji odbija da plati 600 miliona dolara koje Gasprom tvrdi da mu se duguju. Rusija takođe traži povećanje cene koju Ukrajina plaća za njen gas.
XS
SM
MD
LG