Dostupni linkovi

U UN se priprema nacrt rezolucije o Gazi


Pojas Gaze 05. januara 2009.
Pojas Gaze 05. januara 2009.

Pregovori između francuske, arapske i drugih zapadnih delegacija pri Ujedinjenim nacijama intenzivirali su se sinoć u naporima da se izradi nacrt rezolucije Saveta bezbednosti u kome će se zahtevati primirje u Gazi.

Izraelski zvaničnici međutim kažu da neće prekinuti svoju desetodnevnu ofanzivu na Gazu dok Hamas ne zaustavi raketiranje Izraela. Kako navode diplomate nacrt rezolucije će uključiti elemente koje su palestninski ministar inostranih poslova Rijad al Maliki i šef Arapske lige Amr Musa naveli posle sastanka sa arapskim ministrima i diplomatama i UN zvaničnicima u Njujorku.

Maliki je rekao novinarima da arapske zemlje žele rezoluciju koja traži momentalni prekid "izraelske agresije" u Gazi i postavljanje međunarodnih posmatrača koji bi nadgledali bilo koji sporazum o prekidu vatre. Musa je rekao da Arapi takođe ne žele da se izričito osude ekstremisti Hamasa čije rakete gađaju Izrael i za koje SAD kaže da su izazvali ovu sadašnju krizu.

Francuski ambasador pri Un žan Moris Riper, čija zemlja je predsedavajući Saveta bezbednosti u januaru, rekao je da se čini sve da se dođe što pre do rezolucije. Izrael odbija ideju o posmatračima ali evropske diplomate kažu da bi mogao da se ubedi da ih prihvati. Savet bezbednosti sutra će održati poseban sastanak posvećen Gazi kome će prisustvovati francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner i britanski ministar Dejvid Miliband, a uz njih će biti oko šest arapskih ministara.

Izraelski ambasador pri UN Gabriela Šalev rekla je da nema svrhe da se izrađuje bilo kakav nacrt rezolucije dok Hamas nastavlja da gađa Izrael.

"Situacija će biti zrela za prekid vatre kada Hamas prekine sa raketama i kada dobijemo garancije da će biti sveobuhvatni paket da osigura dugoročno primirje", rekla je ona.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG