Dostupni linkovi

Hrvatskoj prekinuta isporuka plina iz Rusije


Centrala Gazproma u Moskvi
Centrala Gazproma u Moskvi

Nakon što je jučer od 18 sati Hrvatskoj smanjena isporuka prirodnog plina iz Rusije za 18 posto od ukupno ugovorene količine, jutros je od 4,30 sati Hrvatskoj u potpunosti prekinuta isporuka prirodnog plina iz Rusije, priopćeno je iz INA-e.

Budući da se domaćom proizvodnjom prirodnog plina te količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu zadovoljiti cjelokupne potrebe, nužna su smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinim kategorijama kupaca na hrvatskom tržištu sukladno propisanom redoslijedu u Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom donesenoj od strane Vlade RH, navodi se u priopćenju.

To znači da je smanjena isporuka prirodnog plina velikim industrijskim potrošačima odnosno HEP-u na razinu od 12.000 metara prostornih na sat, te ostalim kupcima izravno priključenim na transportni sustav na količinu minimalno potrebnu za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja.

"Iako i dalje prioritet u opskrbi na hrvatskom tržištu imaju domaćinstva, bolnice, dječji vrtići, škole i slične ustanove, zbog iznimno ozbiljne situacije pozivamo i ove potrošače na maksimalno racionalnu potrošnju", priopćuje INA.

Ukrajina: Rusija smanjila Evropi isporuke gasa za dvije trećine


Rusija je smanjila isporuke prirodnog gasa Evropi za oko dvije trećine, povećavajući napetosti u rastućem sporu između dva susjeda koje ugrožavaju evropske potrošače, saopćila je u utorak ukrajinska gasna kompanija Naftogaz.

Portparol Naftogaza Valentin Zemljanski izjavio je da je Gazprom poslao samo 92 miliona kubnih metara gasa za evropske potrošače, što je pad s 221 miliona u ponedjeljak i s oko 300 miliona prethodnih dana.

"To je sve što šalju, za nekoliko sati Evropa će to osjetiti", izjavio je Zemljanski za Associated Press.

Zvaničnici Gazproma nisu bili dostupni radi kontakta i pad snabdijevanja nije se mogao odmah potvrditi. Gazprom je saopćio u nedjelju navečer da će smanjiti količinu gasa koja ide u Evropu preko Ukrajine - za 65,3 miliona kubnih metara - za istu količinu za koju optužuje Ukrajinu da ju je ukrala dok je prolazila kroz njene plinovode.

Kijev negira optužbe, tvrdeći da treba kriviti Rusiju za prekid u snabdijevanju jer odbija da isporuči dodatne količine gasa.

EU: Rusija i Ukrajina nepouzdani partneri


Evropska unija želi ostati neutralna i nema namjeru miješati se u rusko-ukrajinski plinski spor, zbog kojeg obje zemlje gube vjerodostojnost pouzdanih partnera za opskrbu energijom, zaključili su predstavnici zemalja članica EU-a nakon sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu.

"Sve više zemalja članica EU-a drži da se Ukrajina i Rusija same diskreditiraju kao pouzdani dobavljači energije",
rekao je diplomatski izvor nakon završetka sastanka zamjenika veleposlanika zemalja članica EU-a.

Dodao je da stajalište češkog predsjedništva da se EU ne treba miješati u "trgovinski bilateralni spor" dobio široku podršku zemalja članica. Na sastanku je istaknuta potreba da EU uloži još više napora kako ne bi previše ovisila o samo jednom izvoru energije i poveća svoju energetsku sigurnost.

O rusko-ukrajinskom plinskom sporu, zbog kojeg su zemlje članice EU-a počele dobivati nešto smanjene isporuke ruskog plina preko Ukrajine razgovarat će se i na neformalnom sastanku ministra vanjskih poslova u četvrtak u Pragu. U ponedjeljak je u Kijev otputovalo zajedničko izaslanstvo češkog predsjedništva i Evropske komisije kako bi utvrdili činjenice što se događa s dostavom plina. To izaslanstvo u utorak će se sastali s predstavnicima Rusije.

Evropska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

(Izvor: Fena)
XS
SM
MD
LG