Dostupni linkovi

U Vladi nema ideje o podeli Kosova


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da u okviru Vlade Srbije nema ideje o podeli Kosova i negirao da je plan Beograda od šest tačaka sa Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama svojevrstan uvod u podelu.

"Radimo na stvaranju okolnosti za otvaranje pregovora. O sadržaju ćemo pričati kada do tih pregovora dođe", rekao je Jeremić u intervjuu za božićno izdanje dnevnika Danas.

Upitan da li postoji ideja o podeli Kosova on je odgovrio: "Ne u okviru Vlade Srbije".

Jeremić očekuje da će posle procesa preispitivanja odluke o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, koji će trajati oko dve godine, biti doneta odluka da su kosovske vlasti to pravo prekršile i da će one biti primorane da se vrate za pregovarački sto i potraže kompromisno rešenje.

Odlukom MSP-a Kosovo će se naći "ni na nebu ni na zemlji" i zato će biti neophodno vratiti se za pregovarački sto, rekao je Jeremić i odbio da prejudicira kakvo bi rešenje tih pregovora moglo biti.

"Treba ostaviti što je moguće širi prostor za pronalaženje rešenja. Sa takvom odlukom MSP-a biće jasno da je ono neophodno kako bi se otklonio ovaj težak institucionalni i bezbednosni problem",
rekao je Jeremić.

On je rekao da "ukoliko nema sile i diktata u pregovorima" moguće je sa malo dobre volje pronaći zadovoljavajuće rešenje koje ne mora da bude samo crno belo već da postoje razni "modaliteti statusa". Jeremić je ponovio da su tri glavna prioriteta Srbije odbrana ustavnog poretka, dobrosusedski odnosi i ubrzanje EU integracija i istakao da su svi ostali prioriteti inferiorni u odnosu na te.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG