Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nije utvrđen Nacrt zakona o državnoj imovini


Komisija za državnu imovinu BiH ni nakon višesatne rasprave nije utvrdila Nacrt zakona o državnoj imovini jer se predstavnici RS nisu složili sa prijedlogom državnog pravobranioca.

Prema sporazumu iz Pruda koji su početkom novembra postigli lideri SDA, HDZ BiH I SNSD-a - Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik pitanje državne imovine bi trebalo da bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija. To uključuje i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i opštinama, u skladu sa potrebama njihovih institucija.

Komisija za državnu imovinu se nije složila oko načina njene raspodjele i zakonskog rješenja jer predstavnici Republike Srpske smatraju spornim takozvano prvo knjiženje.

Član komisije iz RS Nikola Kovačević:

„Problem je u tome što mi iz Republike Srpske smatramo da RS ima pravni subjektivitet i da mora imati aktivno učešće u podjeli te imovine i ne prihvatamo ideje onih koji zagovaraju da se sva imovina prvo knjiži na BiH, pa onda poslije toga da Savjet ministara zaključuje ugovor ili sporazum sa vladama eniteta o podjeli imovine. Oni koji su pravnici dobro znaju da onog momenta kad se neko upiše u zemljišne knjige da tog momenta taj postaje vlasnik te imovine i od njegove volje zavisi kad će i da li će sjesti da s nekim razgovara i pregovara o podjeli imovine.“


Oni koji imaju zajedničku svojinu moraju sjesti za sto i tu imovinu podijeliti – rekao je Kovačević i dodao da zbog toga predstavnici RS ne prihvataju prvo knjiženje već smatraju da mora postojati sporazum, odnosno, ugovor kao temeljni akt za upis te imovine na onoga kome imovina pripada.

Predsjednik Komisije Zvonimir Kutleša:

“Nisam previše optimista, imajući u vidu sve ono što se događalo, da nakon godinu i po dana razmatrali smo najmanje pet verzija Nacrta zakona, niti jedan nije dobio potrebnu većinu.”

Kutleša je rekao da će rok koji su trojica političkih lidera postavili za donošenje Nacrta zakona o državnoj imovini, 31. januar, biti probijen. On je međutim istakao da će se komisija ponovo sastati za desetak dana i pokušati postići kompromis na načelima sporazuma iz Pruda.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG