Dostupni linkovi

Ugroženi odnosi sa Svetom stolicom?


Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica
Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica

Zbog rasprodaje nacionalizovane crkvene imovine mogli bi biti ozbiljno narušeni odnosi Bosne i Hercegovine i Vatikana.

Kontinuirano se vrši prodaja ili prenamjena nacionalizovane imovine Katoličke crkve nakon Drugog svjetskog rata, upozorili su u Banjaluci nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica.

Najsvježiji primjer takve prakse desio se nedavno u Banjaluci kada je Odjeljenje za prostorno uređenje grada u oktobru 2008. godine izdalo odobrenje za izgradnju poslovnog objekta Neurološkog odjeljenja bolnice kapaciteta 3335 m2, na zemljištu koje je pripadalo samostanskoj zajednici trapista, naveo je biskup Komarica:

„Očito je da su u ovom slučaju utemeljeni interesi Katoličke crkve u Banjoj Luci itekako ugroženi, jer nećemo imati mogućnosti tražiti naturalnu restituciju uništenog samostanskog dvorišta, koje nam se na ovakav način bespravno oduzima.“

Nakon Drugog svjetskog rata samostanskoj zajednici trapista u Banjaluci oduzeta je skoro sva nepokretna i pokretna imovina. Zgrada samostana, koja je naslonjena na monumenalnu samostansku crkvu, pretvorena je u bolnicu. U njoj je smješten Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr. Miroslav Zotović“

Mada su, po početku radova na novom objektu i zahtjeva Katoličke crkve da se radovi obustave, iz Vlade RS stigla obećanje da se dalje neće graditi, radovi se nastavljaju, kazao je biskup Komarica:

„Ne možemo ne pitati predstavnike Vlade RS zašto se to čini? To smo i uradili dopisima 19.12. 2008. godine, ali odgovor nismo dobili, a gradnja je i dalje tekla. Očito je da se primjenjuje zakon jačega, na koji ne možemo pristati. Tim istim zakonom već nam je zapriječen povrat nekih drugih oduzetih, a za nas značajnih objekata. Opravdano se bojimo da će se ovaj zakon jačega primjenjivati i u drugim slučajevima naše nepokretne imovine, zgrada, šuma, oranica ili građevinskoga zemljišta.“

Katolička crkva posebno je razočarana postupcima opštinskih i entitetskih vlasti jer se Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju nalazi u skupštinskoj proceduri, a ovakvih primjera ima još, ne samo u Banjaluci već i u Prijedoru i u drugim gradovima RS:

„Općina Prijedor dala je jednom privatniku crkvenu zemlju, čovjek je preko noći, iako smo mi upozoravali da to ne ide tako, podigao velike hale svoje mesnice. Imamo naznaka da se stvarno oduzeta imovina Katoličke crkve krčmi.“

Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je i predsjedavajući Religijskog vijeća BiH, apelovao je na vlasti u RS da obustave dalju devastaciju imovine trapističkog samostana „Marija zvijezda“, ali i druge imovine koja je pripadala Katoličkoj crkvi prije Drugog svjetskog rata.

Očekujemo da aktuelne vlasti u ovoj zemlji tretiraju Katoličku crkvu u duhu važećeg zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, kazao je kardinal Puljić:

„Mi nismo ovdje protiv države, da nas ne bi krivo shvatili. Nama je jasno da država mora postojati, da zakoni moraju postojati, ali smo protiv ponovnog nepravednog oduzimanja, zapravo pljačke. Ovaj samostan će biti samostan, bez obzira koja država bila. Mi ćemo čekati. Ako neće ova država da nam vrati našu imovinu vratiće neka druga. Nije ničija do zore. Ako nema pravde nema ni trajanja. I to je vrlo važno znati svakoj državi. Ovdje mora biti pravda i poštivanje privatne imovine.“

Vlasti Republike Srpske poručuju da će problem biti riješen kada se usvoji zakon o restituciji. Uz podsjećanje da su na mjestu današnje građevine bile barake, Ministar zdravlja Republike Srpske Ranko Škrbić tvrdi da njegova izgradnja neće uticati na restituciju:

"Ovo je bio zahtjev Instituta Zotović da se gradi zamjenski objekat. Na kraju krajeva sve što se i napravi ostaće nakon provođenja Zakona o restituciji katoličkoj crkvi. Niko ne misli taj objekat da pomjera ili da traži posebno obeštećenje za njega."


Čitav slučaj mogao bi dobiti mnogo šire konotacije jer se za njega zainteresovao i Vatikan s obzirom da ovo predstavlja kršenje međudržavnog ugovora koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa Svetom stolicom, kazao je biskup Komarica:

„Ovdje vlast RS, odnosno oni koji su izdali dozvolu, oni su glavni krivci. Nisu smjeli izdati ovakve dozvole. Oni ovdje nemaju posla ni sa samostanom „Marija zvijezda“ niti sa Banjalučkom biskupijom, nego sa Katoličkom crkvom, tj. s Vatikanom. To je eminentno političko pitanje i zato se ne bi smjela vlast Republike Srpske i BiH poigravati.“

Prema riječima Komarice, koji je na poziv Svete stolice zbog ovoga nedavno išao i u Rim, Vatikan će diplomatskim putem uputiti protest vlastima u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik RS Davor Čordaš takođe je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem Vlasti u RS, naglasivši da bi se na ovaj način dobri odnosi koji su bili uspostavljeni sa Katoličkom crkvom mogli ozbiljno ugroziti:

„Očito i ovdje nije pitanje samo imovine. Ako igdje ima prostora i zemlje, onda ima ovdje, u ovom banjalučkom kraju. Znači, ako se igdje mogla početi graditi bolnica, mogla se početi graditi na toliko livada i njiva. Očito da nije riječ samo o tome. Nije u pitanju samo bolnica, nego i sva imovina. I ova zemlja oko samostana bila je u vlasništvu samostana, pa se i tu počinju sada igre oko davanja koncesije, što je sve apsurdno.“

XS
SM
MD
LG