Dostupni linkovi

Crnogorski birač u ekonomskoj krizi


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Da li će globalna i domaća kriza uticati na izbor građana na predstojećim parlamentarnim izborima? Da li će nezadovoljstvo ekonomskom situacijom i neizvjenost uticati da u manjoj mjeri glasaju za partije vladajuće koalicije ili će građani lakše prihvatati predizborna obećanja?

U ovom trenutku nije lako dati odgovor kako će se prosječan crnogorski birač ponašati tokom ekonomske krize. Sa jedne strane birači mogu ostati većinski lojalni vladajućoj koaliciji, ne želeći bilo kakve promjene političkih snaga tokom krize, a sa druge strane moguće je da prevlada nezadovoljstvo zbog ukupne situacije što bi se odrazilo i na izbor građana.

Prema riječima Nebojše Medojevića, lidera Pokreta za promjene, on očekuje da do izbora građani shvate da aktuelna vlast nema rješenje za probleme i izazove koji se javljaju u godini krize:

"Mislim da će ustvari u februaru i martu kriza strahovito pogoditi Crnu Goru i da će tada veliki broj birača vladajućeg režima ustvari shvatiti da ni gospodin Đukanović, a ni sami gospod bog može umjesto njih da rješava probleme Crne Gore i shvatiće da ne mogu da se oporave cijene akcija na berzi, da ne može da se riješi problem zatvaranja Kombinata aluminijuma, Željezare Nikših, da je Prva banka opustošena, da su pare nestale, da plata nema i to stvara jedan ambijent, po mojoj procjeni, već u martu mjesecu da su mogući veliki socijalni nemiri, da su mogući unutrašnji obračuni između tajkuna koji su veću strahovitim dugovima i međusobnim obavezama. U takvim uslovima pitanje je da li će opozicija moći to da iskoristi kao politički kapital, ni u to nijesam baš skroz siguran."

Povjerenja koje građani Crne Gore imaju u aktuelnu vlast ne može biti dovedeno lako u pitanje, smatra portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević, odgovarajući na pitanje može li najavljena ekonomska kriza uticati na smanjenje povjerenja u vladajuću koalicija. Kovačević podsjeća da je Vlada povukla niz poteza i zaključuje da građani neće prihvatiti opozicionu strategiju čekanja da kriza prođe:

"Racionalno prosuđivanje građana Crne Gore u koje se uzdamo svakako će opet usloviti nesmanjenu podršku Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore koja je i u prethodnom, moram reći nimalo povoljnom političkom amijentu prethodnih petnaestak godina uspjevala da nađe adekvatne odgovore prije svega u cilju zaštite interesa svih građana Crne Gore. Povjerenje koje građani imaju ne može biti tek tako lako dovedeno u pitanje. Zato bez obzira na efekte koji mogu biti negativni po inače do sada izuzetno pozitivna ekonomska kretanja u Crnoj Gori Demokratska partije socijalista Crne Gore ne strahuje od izbora jer građani to dobro prepoznaju, uvijek ima snage i kapaciteta da bolje i više od drugih političkih ponuda radi u interesu Crne Gore i svih njenih građana."

"Da bi opozicija bila alternativa vlasti u situaciji globalne krize mora da predstavi program ravnomjernog regionalnog razvoja i koncept ukupnog razvoja u odnosu na onaj koji predlaže vlast", kaže funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević:

"Ovdje se suočavamo i sa izvjesnim vidom nametanja straha, osim te globalne krize, narodu od aktuelnog režima koji govori o tome kako bi navodno njihov silazak sa vlasti značio stagnaciju. Naprotiv, ja mislim da narod treba da bude svjestan da je ova vlast uradila mnogo lošijih i politički i državničkih poteza da bi taj narod ponovo glasao za njih, odnosno verifikovao sve to što su radili. Naravno, osim tog straha o uticaju globalne krize uticaće na izborni rezultat i pravila. Ukoliko pravila budu regularna ja ne sumnjam u uspjeh Socijalističke narodne partije i opozicije. Naravno, trudićemo se da napravimo pravila što se tiče finansiranja političkih stranaka, što se tiče prezentacije naših ideja, informisanja i svega toga da to bude ravnomjerna utakmica."

XS
SM
MD
LG