Dostupni linkovi

Posledice političkih odluka će trpeti privreda


Na odluku vlasti u Srbiji da od 3. decembra zabrane ulazak i tranzit proizvoda sa Kosova kod kojih se u propratnoj dokumentaciji umesto "UNMIK carina" pominje "Carina Kosova" reagovalo je kosovsko ministarstvo trgovine najavom da će kosovske vlasti početkom ove godine uzvratiti istom merom, ukoliko odluka ne bude povučena. Kakve su reakcije na najavu kosovskih vlasti iz Beograda?

Srbija mnogo ofanzivnije izvozi na Kosovo nego što sa njega uvozi. U strukturi srpskog izvoza preovladavaju poljoprivredni proizvodi i građevinski materijal. Primera radi, koncern "Danube Foods Group" na kosovsko tržište plasirala je pretprošle godine robu koja je premašila vrednost 10 miliona evra. Takva mera bi otuda nanela veliku štetu ovoj kompaniji. Direktor "Danube Foods Group" Rade Pribićević uz ovaj komentar dodaje i procenu da bi takva mera doprinela povećanju obima prometa u sivoj zoni, ali i pojavu falsifikovanih proizvoda, kao što je, recimo, bio slučaj sa "plazma" keksom i mineralnom vodom "Knjaz Miloš" jer je kosovsko tržište uglavnom uvozno orijentisano, bez sopstvene proizvodnje. Ovaj privrednik smatra da bi rešenje problema, koji ima političku dimenziju, trebalo tražiti u okviru CEFTA sporazuma.

Prošle godine je iz Srbije na Kosovo dopremljeno robe u vrednosti više od 232 miliona evra, a sa Kosova je otpremljeno proizvoda u vrednosti samo 3.3 miliona evra. Stoga bi mera vlade Kosova da zabrani uvoz robe iz Srbije pogodila mnogo više srpsku privredu, posebno poljoprivredu, mišljenja je i Vojislav Stanković, analitičar Privredne komore Srbije:

"Srbija očigledno postaje snažan lider u regionu sa svojom poljoprivredom. Ukoliko bi domaći kreatori ekonomske politike više obratili pažnju i značajnije stimulisali proizvodnju, Srbija bi bila među pet-šest zemalja u prozvodnji hrane u celoj Evropi. Dakle, ovo je jedan veoma nepovoljan faktor za domaću poljoprivredu, posebno za na primer "Imlek" - to su intenzivne kapitalne delatnosti koje će izgubiti korak ukoliko izgube tržište. Kada imate neku robu i dosta ograničenu situaciju na domaćem i svetskom tržištu, zbog svetske krize koja značajno smanjuje tražnju, bitno je da takva situacija ne ide u prilog domaćim privrednicima. Međutim, čisto sumnjam da će ovo u punoj praksi moći da se realizuje."

Dragan Mijanović, potpredsednik Unije poslodavaca Srbije, saglasan je da će najveće posledice političkih odluka trpeti privreda, ali istovremeno smatra da su UNMIK, odnosno EULEX, dužni da obezbede deklarisanje robe koja izlazi sa Kosova u skladu sa važećom Rezolucijom 1244:

"Presecanje puteva robe, ljudi i kapitala obično je nešto što niko ne pozdravlja, a najmanje privrednici. Međutim, ponekad, odnosno sve češće, politika kreira ekonomiju, što je problematično. Ne pozdravljam nikakve zabrane kada je u pitanju protok robe, posebno u momentu kada je svaki izvoz dobrodošao."

I Miroslav Miletić, generalni direktor koncerna "Bambi-Banat", tvrdi da bi za srpske privrednike bilo pogubno ako bi i ova godina počela sličnim problemima, kao i 2008.

"Tržište Kosova i Metohije je za sve srpske kompanije respektabilno jer je roba iz Srbije tražena na tom području. Zato sam siguran da će se pronaći način da se u skladu sa domaćim, ali i propisima EULEX-a, stvori administrativni minimum uslova za snabdevanje tržišta, umesto da se poseže za merama koje najviše štete nanose potrošačima".

Miletić takođe smatra da ni kosovsko tržište ne može brzo da nađe zamenu za određene proizvode, pa zato očekuje nove korake, apelujući da se problemi što pre prevaziđu.

XS
SM
MD
LG