Dostupni linkovi

Haag nema ključne dokaze za «Oluju»?


Arhivski snimak, Zagreb 1999: Ante Gotovina i Ivan Čermak. U postupku koji se vodi protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka za ratne zločine nedostaju sporni dokumenti.
Arhivski snimak, Zagreb 1999: Ante Gotovina i Ivan Čermak. U postupku koji se vodi protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka za ratne zločine nedostaju sporni dokumenti.

Haško tužiteljstvo tvrdi da su ključni dokazi protiv hrvatskih generala za ratne zločine u «Oluji» i nakon nje - dokumenti o granatiranju Knina i o djelovanju hrvatske specijalne policije - sklonjeni ili skriveni. Hrvatska Vlada otklanja bilo kakvu svoju odgovornost. O kojim se dokumentima radi, i zašto su važni?

«Hrvatska Vlada potpuno surađuje s Haškim sudom, u Haag su dostavljeni svi dokumenti koje je Vlada imala a oni dokumenti koji ne postoje nisu mogli biti dostavljeni Haagu,” kazao je medijima glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun povodom interviewa glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza jednom hrvatskom dnevniku u kojem je Brammertz kazao kako ključni dokazi u postupku protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka za ratne zločine nisu nestali, već su namjerno sklonjeni ili skriveni, a da Tužiteljstvo za njima traga već 18 mjeseci. Podsjetimo, postupak protiv trojice generala traje od ožujka 2007. godine.

Haški tribunal i samo Tužiteljstvo mogu tražiti dokumente, to su u niz navrata i radili, i – kao što to javnost zna - Hrvatska je uglavnom sve tražene dokumente i dala, kaže za naš radio dobar poznavatelj haške problematike, profesor međunarodnog kaznenog prava na zagrebačkom Sveučilištu Ivo Josipović.

«U pogledu ovih topničkih dnevnika – da li ih ima ili nema i gdje su – ja ne mogu ništa reći, ali ono što je doista neobično je da je postupak nakon toliko dugo vremena došao u tako visoku fazu, a da bi tužitelj sada konstatirao da je to – ključni dokaz koji mu nedostaje! To pokazuje da predmet, ako ništa drugo, nije solidno pripremljen i pitamo se – a temeljem čega je onda optužnica podignuta ako sada, nakon toliko vremena, fale ključni dokazi?!»

Novinar riječkog «Novog lista» Denis Romac izvjestitelj je sa haških suđenja. On u izjavi za naš radio upozorava na čudnu koincidenciju, naime da je Haško tužiteljstvo počelo inzistirati na topničkim dnevnicima i dokumentima o djelovanju specijalne policije tek nakon što njihovi svjedoci i eksperti nisu vjerodostojno pokazali da je Knin prekomjerno granatiran na početku akcije «Oluja». I on upozorava da sada ispada da je Haški tribunal započeo suđenje bez ključnih dokaza, iako je Brammertzova prethodnica na tužiteljskoj funkciji Carla del Ponte tvrdila da su prikupljeni svi potrebni dokazi.

«Meni to ukazuje naprosto da Tužiteljstvo nije uspjelo pribaviti – recimo to tako – optužujuće dokaze protiv Gotovine. Ja bih taj zaključak izvukao iz ove situacije. Mi gore u den Haagu godinu dana nismo ni čuli za taj problem, problem je eskalirao pred par mjeseci kada se gore 'izredao' čitav niz ključnih svjedoka Kanađana i kada nitko od njih nije uspio potvrditi teze koje je željelo Tužiteljstvo u dokaznom postupku.»

Dugogodišnji haški odvjetnik Anto Nobilo kaže za naš radio kako bi uspjeh Haškog tužiteljstva da dokaže prekomjerno granatiranje bio za njih dobra poveznica sa Gotovininom navodnom izjavom na brijunskom sastanku pred «Oluju» predsjedniku Tuđmanu kako – «ako bude takva zapovijed, za par sati kompletno ruše Knin».

«Radi toga oni toliko i forsiraju na prekomjernom granatiranju, za koje mnogi koji su bili tamo, pa i stručnjaci, kažu da ga – nije bilo, pogotovo sada nakon iskustva sa američkim postupanjem u Iraku za vrijeme rušenja Saddama Huseina, tako da je sada vrlo teško reći da je kažnjivo djelo ono što se tada dešavalo u Kninu.»

Koja je uloga odvjetnika Marina Ivanovića kojeg beogradski “Veritas” proziva za krađu i sakrivanje dokumenata? Pred više od mjesec dana je protiv njega i još dvojice bivših hrvatskih vojnika zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo postupak za kazneno djelo uništavanja ili prikrivanja arhivske građe. Ivanović inače pomaže u istrazi i prikupljanju dokaza za braniteljski tim generala Gotovine. O pojedinostima optužnog prijedloga, u tužiteljstvu nisu željeli govoriti pa se još ne zna koje su dokumente 38-godišnji odvjetnik i bivši vojnici Juriša Šare i Marijan Kretić navodno uništili ili prikrili.
Mediji nagađaju da je riječ o 380 navodno nestalih ratnih izvješća specijalne policije i tzv. topničkim dnevnicima iz “Oluje”, od kojih je inače više od pola u međuvremenu već pronađeno i dostavljeno Haagu.

Optuženi Ivanović je rekao medijima kako nije upoznat sa sadržajem optužnog prijedloga. Što piše u optužnom prijedlogu, ne zna ni voditelj Gotovinina braniteljskog tima Luka Mišetić, no on je medijima kazao kako kako ima neslužbene informacije da se Ivanovića ne tereti za uništavanje dokumenata nego za posjedovanje 'jedne jedine kopije dokumenta'. Dvojicu njegovih suoptuženika se, kaže, tereti jer su originalan dokument predali državi, a kopiju – u digitalnom zapisu - Gotovininoj obrani.

XS
SM
MD
LG