Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Diplomatski napori za okončanje sukoba u Gazi


Pojas Gaze, 05. januar 2009.

Međunarodni diplomatski napori intenzivirani su danas u pokušaju da okončaju krvoproliće u pojasu Gaze, gde izraelske vazdušne i kopnene snage nastavljaju napade na militante Hamasa. Strahuje se za bezbednost milion i po palestinskih civila koji su u vatrenom području.

Broj poginulih i povređenih raste trećeg dana kopnene izraelske ofanzive. Izrael saopštava da je spreman za dugu vojnu akciju kako bi sprečio Hamasovo raketiranje juga zemlje.

Izraelski tenkovi, artiljerija i avioni nastavljaju da uništavaju Hamasove pozicije u i oko pojasa Gaze. Jačina izraelskih napada čini irelevantnom raniju tvrdnju Izraela da su napadi usmereni samo protiv poznatih Hamasovih ciljeva.

Više od 500 Palestinaca je ubijeno, nepoznato je koliko je među njima civila, uključujući žene i decu. I to je tek početak operacija. Ako je izraelska armija odlučila da napreduje do blizine gradskih ulica, krvavi bilans se može povećavati iz sata u sat, sa velikim brojem poginulih i povređenih vojnika i civila.

Šef palestinskih pregovarača Saeb Erekat kaže:

“Mi u Gazi imamo takođe humanitarnu katastrofu, humanitarnu katastrofu. Gaza ima milion i po ljudi, šest osoba na kvadratnom metru. Ovi ljudi žive bez tekuće vode, medicinske nege, struje. Dakle, postoji realna humanitarna katastrofa sa kojom se suočavaju ovi ljudi, naš narod u Gazi, i nadam se da će međunarodna zajednica reagovati i pokazati svoju odgovornost ovde.”

Izraelska vlada naprotiv, s obzirom da tvrdi da su povećane isporuke hrane na ovu teritoriju, odbacuje da je ovo područje zahvaćeno humanitarnom krizom.

Ali diplomate su zaista ativne. Delegacija EU na visokom nivou doletela je u Kairo, prvu stanicu svoje misije u pokušaju da ugovori obustavu vatre. Vođa ove delegacije, češki ministar spoljnih poslova Karl Švarcenberg, objašnjava zašto su došli u prestonicu Egipta:

“Egipat, odakle mi započinjemo svoju misiju, je u kontaktu sa Hamasom i pokušava da posreduje poslednjih meseci u dogovoru između Hamasa i Fataha. I mi se nadamo da možemo iz Egipta da utičemo na Hamasovu poziciju u vatrenom okršaju u Gazi, i pronađemo način za nastavak njihovih pregovora."


U stvari Kairo je ključno središte mirovnih pregovora. Francuski predsednik Nikola Sarkozi stiže danas tamo u odvojenoj mirovnoj misiji kao svojoj novoj inicijativi.

Ali i on će svoje napore koordinisati sa Švarcenbergovom oficijelnom misijom EU.

Važno je što će Hamas danas poslati svoju delegaciju u Egipat na razgovore. Televizija Al džazira citirala je Hamasovog zvaničnika da je put odgovor na egipatsku inicijativu za razgovor.

Hamas nije ostavio utisak da to treba da znači obustavu vatre, ali izraelaski zvaničnici veruju da je ono sto zapravo Hamas pokušava jeste da utiče na izraelske napade.

Ruski predsednički izaslanik Aleksandar Saltanov je takođe u regionu u pregovorima. U SAD, zemlji sa najvećim uticajem na Izrael, državni sektretar Kondoliza Rajs otkazala je svoj put u Kinu kako bi se fokusirala na situaciju na Bliskom Istoku. Ona je pozvala na hitnu i održivu obustavu vatre između Izraela i Hamasa, ali nije poznato šta ona planira da radi.

Kriza dolazi u nezgodnom trenutku za Vašington, koji se sprema za predaju vlasti novoj administraciji predsednika Baraka Obame 20. januara.

Izraelske snage nastavile su noćas kopnenu ofanzivu na pojas Gaze gde je poginulo više od 510 Palestinaca. Uz podršku artiljerije i avijacije koja je bombardovala 130 meta u pojasu Gaze, izraelske snage su napredovale u više sektora koje kontroliše palestinski pokret Hamas.

Izrael je juče odbacio mogućnost da prekine svoju ofanzivu, uprkos brojnim diplomatskim inicijativama čiji je cilj da se obe strane privole na prekid vatre. Šef hitne medicinske službe u Gazi Muavija Hasanein izjavio je da je od početka izraelske ofanzive, 27. decembra, do sada poginulo 512 Palestinaca, među kojima 87 dece, dok je 2.450 osoba ranjeno.

Izraelska ofanziva na pojas Gaze nanela je značajnu štetu Hamasu i ta ofanziva će se nastaviti sve dok izraelske pogranične oblasti ne budu potpuno bezbedne od palestinskih napada, rekao je danas izraelski ministar odbrane Ehud Barak, a prenose agencije.

"Hamas je do sada pretrpeo veoma težak udarac, ali mi još nismo dostigli svoj cilj i zato se operacije nastavljaju",
rekao je u izjavi izraelskom radiju Barak uoči obraćanja članovima parlamentarnih odbora za spoljna pitanja i odbranu.

"Naš osnovni cilj je da promenimo realnost kada je u pitanju bezbednost juga",
rekao je Barak aludirajući na izraelska naselja koja su na meti stalnih raketnih napada pripadnika Hamasa.

On je takođe, potvrdio ranije izjave očevidaca da je grad Gaza delimično opkoljen i da izraelski tenkovi izvode operacije u južnim, severnim i istočnim predgrađima grada.

Jedan od lidera palestinskog radikalnog pokreta Hamas Mahmud al-Zahar obećao je danas pobedu svog pokreta u Izraelu, kao i uništenje jevrejske države.

"Pobeda dolazi, zahvaljujući Alahu", rekao je Al-Zahar u prvom televizijskom obraćanju od početka izraelskog napada na pojas Gaze. Izrael je 27. decembra krenuo u vazdušnu operaciju na Gazu, a 3.januara je pokrenuo i kopnenu akciju. Do sada je u sukobima poginulo više od 510 ljudi, a 2.700 je povređeno.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG