Dostupni linkovi

U slučaju jače krize moguća pozajmica od SB


Crna Gora može pozajmiti novac od Svjetske banke (SB) ukoliko je kriza pogodi jače nego što se očekuje, saopštio je predstavnik te finansijske institucije u Crnoj Gori, Jan Peter Olters.

»Crna Gora u principu može pozajmiti novac od Svjetske banke, u skladu sa uslovima za budžetsku podršku, ali o prvom talasu finansijske podrške za krizne situacije odlučuje Međunarodni monetarni fond (MMF)«, kazao je Olters agenciji Mina-business.

On je objasnio da SB može dopuniti program MMF-a, ali ga ne zamjenjuje. Prema njegovim riječima, ukoliko Crna Gora želi da spriječi loše efekte svjetske finansijske krize i nastavi da privlači investicije, glavni izazov je poboljšanje registrovanja vlasništva i katastarskog sistema.

Nivo i doseg dodatne pomoći Svjetske banke Crnoj Gori, kako je objasnio, zavisiće od ukupnog ekonomskog i fiskalnog razvoja naredne godine.

»Crna Gora je svjetsku finansijsku krizu dočekala sa koliko je moguće zdravom ekonomijom, zahvaljujući izuzetnom rastu i budžetskom suficitu tokom nekoliko posljednjih godina«,
smatra Olters.

On je dodao da je veliki dio ekonomskog buma bio uzrokovan stranim direktnim investicijama i neobično velikim iznosima kredita banaka privatnom sektoru, što su finansirale strane finansijske ustanove.

Komentarišući Vladinu pomoć Prvoj banci, on je ocijenio da bi glavno pitanje trebalo da bude da li je ta finansijska ustanova, zbog vlasničke strukture, imala povlašćeni tretman, korist od podrške ili uslove koji nijesu bili ponuđeni drugim bankama u sličnim situacijama.

»Pojedinačna vlasnička struktura Prve banke baca neprijatno svijetlo na bilo koju javnu podršku za tu instituciju, čak i ukoliko je u potpunosti usklađena sa zakonima«, smatra Olters. On je podsjetio da Zakon o zaštiti bankarskog sektora omogućava Vladi da pomogne bankama koje su teško pogođene krizom, i dodao da je pomoć Prvoj banci, u tom slučaju zakonski pokrivena.

On je zaključio da je u tako osjetljivoj situaciji kako što je pomoć Prvoj banci važno da sve mjere koje se tiču pozajmice budu javne kako bi uklonile utisak posebnog tretmana i da je korišćenje kredita pažljivo praćeno.

Vlada je 11. decembra jednoglasno odlučila da Prvoj banci odobri kredit od 44 miliona EUR zbog problema koje ta finansijska kompanija ima sa likvidnošću. Kredit je odobren na tri mjeseca sa mogućnošću produžetka do maksimalnih godinu. Kamatna stopa je 2,5 odsto.

(Izvor: Mina)
XS
SM
MD
LG