Dostupni linkovi

Petrič se zalaže za gašenje OHR-a


Volfgang Petrič

Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič rekao je da se već duže vremena zalaže za gašenje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, ističući da je strah da bi odlazak OHR-a doveo do raspada BiH neosnovan.

Petrič je rekao da njegovo zalaganje za gašenje OHR-a nije preuranjeno, jer BiH nema ambicije da postane dio OHR-a nego EU.

"OHR je napravljen u Dejtonu kako bi se sredilo stanje u državi osakaćenoj ratom. Nakon 13 godina stanje u BiH nije na zadovoljavajućem nivou i dio krivice za to snosi i međunarodna zajednica. Naravno, krivice ima i na strani BiH", objasnio je Petrič.

On smatra da međunarodna zajednica nije imala konzistentnu strategiju prema BiH, da je dugo vremena lutala od jednog do drugog rješenja i da je sada veoma teško definisati koji je put najbolji.

"Ako imate međunarodnu zajednicu koja je deset godina angažovana na jednom mjestu, to je nekako i razumljivo i može dati rezultate. Ali ako je ona tu čak 13 godina nakon Dejtona, to je previše. Objektivno, svako dalje angažovanje međunarodne zajednice na problemu duže od deset godina znak je da je u pitanju veliki problem", naglasio je Petrič.

On je konstatovao da je međunarodna zajednica kroz OHR već predugo prisutna u BiH i ocijenio da bi se pravila država mora postojati odgovornost i partnerstvo domaćih političkih aktera.

Petrič, koji je sada ambasador Austrije pri Organizaciji za evropsku saradnju i razvoj /OECD/ u Parizu rekao je u intervjuu za "Dnevni avaz", da je došlo vrijeme da se problemi u BiH počnu rješavati iznutra i uz pomoć i saradnju sa EU, koja je jedina spoljna snaga koja ima legitimitet i perspektivu kojoj teže građani BiH.

"EU mora biti snažnije prisutna u BiH. Mi smo dobri u tehničkoj pomoći. Nedostaje nam politički okvir. Sada imamo priliku sa novom američkom administracijom, ipak ne zanosimo se. BiH ne može biti dio SAD, već EU. Treba nam zajednička akcija EU - SAD ",
zaključio je Petrič.

(Izvor: Srna)

Pogledajte komentare (23)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG