Dostupni linkovi

UN poziva na hitan prekid vatre


Izraelska i klopna vozila u oblasti blizu granice sa Gazom, 2. januar 2009.
Izraelska i klopna vozila u oblasti blizu granice sa Gazom, 2. januar 2009.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je u petak uveče na svetske lidere da intenziviraju napore da se hitno uspostavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji bi uključivao međunarodni nadzor, a američki predsednik Džordž Buš je izjavio da je sva odgovornost za trenutnu situaciju na palestinskom pokretu Hamas.

Palestinski predsednik Mahmud Abas i šefovi diplomatija više arapskih zemalja putuju u Njujork gde će apelovati na Savet bezbednosti UN da usvoji nacrt rezolucije koji su sačinile arapske zemlje, u kojoj se osuđuje Izrael i traži prekid napada na pojas Gaze.

Međutim, SAD su saopštile da je taj nacrt "neprihvatljiv i da nije izbalansiran", pošto se ne pominje prekid raketnih napada Hamasa na južni Izrael.

Stručnjaci iz 15 zemalja Saveta bezbednosti u petak posle podne su iza zatvorenih vrata razmatrali taj arapski nacrt rezolucije, koji će biti razmatran u ponedeljak.

Robert Seri, specijalni koordinator UN za mirovni proces na Bliskom istoku izjavio je putem video linka iz Jerusalima da je neophodan sveobuhvatni pristup kako bi se okončala kriza i sprečilo vraćanje na nestabilnu i neodrživu situaciju u Gazi i južnom Izraelu.

Rešenje mora da obuhvata obavezivanje svih strana da će u potpunosti poštovati prekid vatre, nadgledanje njegovog sprovođenja, stalnu otvorenost svih graničnih prelaza u Gazu, povratak Gaze kojom sada vlada Hamas pod vlast Palestinske uprave, nove napore da se ujedine Gaza i Zapadna obala i konačno postizanje izraelsko-palestinskog mira, rekao je Seri.

On je rekao da su UN spremne na posmatračku ulogu kao jedine međunarodne snage u tom području, ali je na Savetu bezbednosti da odluči o vidovima monitoringa.

Snage UN trenutno nadgledaju sprovođenje prekida vatre na izraelsko-libanskoj i izraelsko-sirijskoj granici. Seri je naglasio da stalno i neprekidno otvaranje granice Gaze mora biti uslovljeno prekidom raketnih napada Hamasa na Izrael i krijumčarenja oružja.

Na pitanje da li će Hamas pristati na prekid vatre i prihvatiti te obaveze, on je rekao da "ukoliko Hamas misli na dobrobit naroda, oni će takođe tražiti izlaz iz ove duboke krize" i izrazio nadu da će taj pokret prihvatiti prekid vatre.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun radi sve što je u njegovoj moći da se intenziviraju i koordinišu napori i da oni brzo dovedu do rezultata, rekao je Seri. Ban je "javno i privatno apelovao na ključne svetske lidere sa stravnim uticajem na strane da se nasilje okonča", dodao je on.

Buš za sukobe optužio Hamas

Američki predsednik Džordž Buš pozvao je sve koji mogu da izvrše pritisak na Hamas da prekine da puca na Izrael i omogući prekid vatre "koji nešto znači".

U prvom govoru posvećenom krizi koja je počela pre nedelju dana, u kojoj je u izraelskim napadima poginulo više od 430 osoba u pojasu Gaze, Buš je rekao da je sva odgovornost za trenutnu situaciju na palestinskom pokretu Hamas.

Buš je odbacio mogućnost jednostranog prekida vatre koji ne bi bio praćen kontrolnim mehanizmima, jer bi to, kako je rekao, omogućilo Hamasu da nastavi sa raketnim napadima na Izrael iz pojasa Gaze.

"Hamas, teroristička palestinska grupa koju podržavaju Iran i Sirija i koja poziva na uništenje Izraela, jeste podstrekač nedavnog talasa nasilja",
rekao je Buš u govoru koji će biti emitovan danas.

Buš je pozvao sve strane da "izvrše pritisak na Hamas da se okrene od terorizma i podrže legitimne palestinske lidere koji rade na uspostavljanju mira".

SAD žele uspostavljanje "prekida vatre koji nešto znači i koji će u potpunosti biti poštovan", rekao je odlazeći američki predsednik.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG