Dostupni linkovi

Vanredna vijest

2009. će biti najtoplija godina u novijoj historiji


Sunce

Ova godina će biti jedna od najtoplijih u novijoj historiji, objavili su u utorak britanski klimatolozi, te dodali da u narednih nekoliko godina možemo očekivati još veće temperature zraka na globalnom nivou.

Prosječna globalna temperatura za 2009. godinu biće 0,4 stepena Celzijusa veća nego dugogodišnji prosjek od 14 Celzijusa, prenosi Reuters, unatoč kontinuiranom hlađenju ogromnih prostranstva na Pacifiku, fenomenu nazvanom La Nina.

'Ovo će 2009. učiniti najtoplijom godinom u novijoj historiji, uz 2005. godinu kad je prosječna svjetska temeperatura iznosila 14,4 stepena Celzijusa, a temperature će u nadolazećim godinama i dalje rasti', rekli su iz britanskog Met Officea.

Dosad je natoplija zabilježena godina bila 1998. s prosječnom temeperaturom od 14,52 Celzijusa što je bio veliki pomak s obzirom da je u periodu od 60-ih do 90-ih godina prošlog vijeka ta temperatura iznosila 14 stepeni.

Izrazito visoka temperatura 1998. bila je uzrokovana El Ninom, abnormalnim zagrijavanjem površine istočnog, tropskog Pacifika.

Teorije koje se bave prirodnim fenomenima kao što je El Nino i La Nina još nisu pojasnile šta potiče ove mehanizme, ali se sasvim sigurno zna da oni utiču na globalne klimatske promjene.

Nasa objavila detaljan izvještaj uzroka tragedije letjelice Columbia

Američka svemirska agencija NASA objavila je izvještaj na 400 stranica o tragediji letjelice Columbia, koja se 1. veljače 2003. raspala nad Teksasom zbog oštećenja na termičkoj oplati krila, koje se pokazalo kobnim pri ulasku u Zemljinu atmosferu.


Izvještaj je ukazao na probleme sa svemirskim odijelima, pojasevima za vezanje sjedala i kacigama, a na temelju njega načinjeno je 30-ak poboljšanja sigurnosti NASA-inih astronauta. Novi izvještaj je ukazao na probleme sa svemirskim odijelima, pojasevima za vezanje za sjedala i kacigama, a na temelju njega načinjeno je 30-ak poboljšanja sigurnosti NASA-inih astronauta.

U eksploziji Columbije poginulo je sedam članova posade - pilot William McCool, zapovjednik misije Rick Husband, Michale Anderson, Dawid Brown, Kalpana Chawla, Lauren Clark, i prvi izraelski astronaut Ilan Ramon. Kada se aktivirao prvi od alarma u kabini Columbije, astronautima je ostala još minuta života, iako to nisu znali.

Previše vremena posvetili letjelici, premalo sebi

Pilot William McCool pritisnuo je previše prekidača nastojeći ispraviti letjelicu koja je izgubila kontrolu, ne znajući da je to uzaludno. Većina posade slijedila je NASA-ine procedure, posvećujući više vremena pripremi letjelice nego sebe za povratak na Zemlju, navodi se u izvještaju.

Neki od astronauta nisu nosili zaštitne rukavice, većina nije stigla spustiti vizire svojih kaciga, a neko nisu bili vezani za sjedala.

U posljednjim sekundama kabina s posadom je izgubila osvjetljenje i tlak zraka te su se astronauti onesvijestili zbog kolapsa pluća. Ako ih nije već ubio nestanak tlaka, umrli su od snažne vrtnje koja ih je bacala po podu.

Astronaut Pam Melroy, zamjenik šefa istraživanja, kazao je kako analize pokazuju da su astronauti davali sve od sebe pokušavajući vratiti kontrolu nad Columbijom, koja je počela pucati na ulasku u atmosferu zbog rupe u termičkoj oplati lijevog krila nastaloj pri lansiranju.

U Brazilu etanol nadmašio prodaju benzina

Prodaja etanola, biogoriva proizvedenog od šećerne trske, prestigla je 2008. prvi puta prodaju benzina u Brazilu, objavila je Nacionalna agencija za naftu.

Molekul etanola

Prodaja etanola dosegla je do listopada 15,8 milijardi litara, ili 44,9 posto više nego u istom razdoblju 2007. godine, prema 15,5 milijardi litara benzina.

Oko 90 posto domaćih automobila prodanih na brazilskom tržištu voze na benzin ili etanol ili na mješavinu tih goriva.

Prema dnevnom listu O Estado de Sao Paolo ta tendencija će se nastaviti posljednjih mjeseci godine zbog niskih cijena etanola.

Prosječan cijena litre etanola je u listopadu iznosila oko 1,5 reala (0,64 dolara), dok je cijena benzina 2,5 reala (1,07 dolara po dnevnom tečaju).

Brazil je drugi svjetski proizvođač biogoriva, nakon prvog svjetskog izvoznika Sjedinjenih Država.


Solarna centrala radi punom parom

Najveća solarna centrala Amareleja na jugu Portugala radi punim pogonom, a količina struje koju će proizvesti bit će jednaka količini energije koju potroši oko 30.000 domaćinstava.

"Centrala je počela raditi punim pogonom 23. prosinca", kazao je direktor centrale Francisco Alexio.

Centrala jakosti 46 MW prozvodit će godišnje 93 milijuna KW/h a istodobno će poštedjeti atmosferu od zagađenja ugljičnim dioksidom, koje bi inače iznosilo više od 89 tona godišnje.

U izgradnju solarne centrale uloženo je 260 milijuna eura. Sastoji se od 262.080 fotovoltažnih ploča instaliranih na 2.520 modula koji su raspoređeni na površini od 250 hektara.

Centrala se nalazi u regiji Alentejo, gdje je smješteno skoro 80 posto svih solarnih centrala u Portugalu.

U Bosni pronađena još jedna kugla

U središnjoj Bosni je pronađena još jedna kamena kugla. Promjer joj je veći od jednog metra i pravilnog je oblika. Građena je od pješčenjaka i homogene je i čvrste strukture.

Na teritoriju Bosne i Hercegovine Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca do sada je registrirala preko dvadeset lokacija s misterioznim prahistorijskim fenomenom kamenih kugli.

Izvor: Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca
Kamene kugle su građene od triju vrsta materijala: od pješčenjaka, granita i vulkanskog kamena.

Najveća je težine blizu 15 tona u selu Slatina kod Banje Luke. Osam granitnih kugli je locirano u Teočaku kod Tuzle, a pojedinačne kugle se nalaze kod Vareša, Kaknja, Žepča, Srebrenika, Konjica, Trna, Mostara, Sanskog Mosta...

Najveće nalazište je u Dubokom potoku kod Zavidovića s preko 40 pravilnih kamenih kugli. Fondacija je na toj lokaciji 2006. otvorila Arheološki park: Bosanske kamene kugle, koji je postao turistička atrakcija.

Osim BiH, kamene kugle su pronađene i u južnoj Kostariki (od granodiorita i kokine, vrste pješčenjaka), zapadnom Meksiku (vulkanskog porijekla), Uskršnjim otocima (vulkanske kugle), središnjoj Srbiji i nekoliko drugih lokacija.

Najnovije bosansko nalazište je udaljeno kilometar od sela Brnjic, a otkrila su ga djeca. Na površini je virio vrh kamene kugle koji je otkopan i ukazala se pravilna kamena sfera.

Djeca su preko predsjednika Mjesne zajednice pozvala predstavnike Fondacije u posjet lokaciji.

Tim Fondacije i drugi obišli su lokalitet u društvu više od stotinu mještana.

Na užoj lokaciji postoji starije tursko groblje, nekoliko stećaka i crkva građena prije dolaska Otomanskog carstva, što govori o kontinuiranoj naseljenosti ovog dijela BiH.

Profesor Muhamed Pašić, šef istraživačkog tima Fondacije, uzeo je nekoliko uzoraka kamene kugle te okolnih stijena za analizu na Institutu Kemal Kapetanović Univerziteta u Zenici.

Ovo je još jedna potvrda da je središnji dio BiH arheološka senzacija u svjetskim razmjerima i zaslužuje daljnje istraživanje.

Pronađen najveći fosil dinosaurusa na svijetu

Naučnici iz Kine objavili su da su pronašli najveći fosil dinosaurusa na terenu u istočnoj provinciji Shandong.

Prema pisanju državnih medija u utorak, naučnici su iskopali 7.600 fosila iz 300 metara duge jame u blizini grada Zhuchenga i to u periodu od sedam mjeseci.

Među iskopinama su i ostaci 20-metarskog hadrosaurusa, vjerovatno najvećeg dinosaurusa ove vrste.

Iskopavanja će biti zaustavljena u toku zime, a istraživači očekuju da bi mogli pronaći još više fosila.

Zhucheng je poznat pod nazivom "Grad dinosaurusa" jer su njihovi ostaci pronađeni na oko 30 lokacija, javljaju lokalni mediji.

Kina je relativno kasno otpočela proces arheoloških otkopavanja, ali se posljednjih godina upustila u ove poduhvate te je pronađeno mnoštvo rijetkih fosila. Neki od njih su krijumčareni i van zemlje te prodavani po izuzetno visokim cijenama.

Prije godinu dana Australija je Pekingu izručila stotine kilograma fosila kineskog dinosaurusa, te jaja koja datiraju iz perioda prije više hiljada miliona godina.

  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG