Dostupni linkovi

Svijet poziva na prekid nasilja


Napadi izaelskih snaga na pojas Gaze
Napadi izaelskih snaga na pojas Gaze

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države, Rusija i Evropska unija pozvale su na hitan prekid vatre između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas, u pojasu Gaze i južnom dijelu Izraela.

Uprkos apelima iz svijeta, kraj nasilja nije na vidiku, prenose svjetske agencije. Izraelski zvaničnici su saopštili da bi vojna operacija protiv Hamasa mogla da traje sedmicama, a Hamas nastavlja granatiranje juga Izraela.

"Ofanziva će se nastaviti, dok se ne uništi Hamasova infrastruktura, zbog raketiranja juga Izraela", rekao je izraelski premijer, Ehud Olmert.

Izraelska avijacija počela je udare na mrežu tunela na jugu Pojasa Gaze, blizu granice s Egiptom, prenijeli su palestinski izvori. U napadima izraelske avijacije, koji su počeli prije četiri dana, poginulo je više od 380 Palestinaca, a preko 1.700 je ranjeno.

Izrael je danas omogućio prolazak još jednog konvoja humanitarne pomoći namijenjen stanovništvu pojasa Gaze, petog dana izraelske vazdušne ofanzive protiv Hamasa, saopšteno je iz izraelskog ministarstva odbrane.

"Konvoj od 106 kamiona humanitarne pomoći koju je obezbijedilo više zemalja, međunarodnih organizacija, kao i kompanija i poslovnih ljudi krenuo je prema prelazu Kerem Šalom", rekao je portparol koordinatora izraelskih aktivnosti na palestinskim teritorijama Piter Lerner.

On je kazao da je taj granični prelaz otvoren četvrti dan za redom, dok su ostali granični prelazi između Izrael i palestinskih teritorija i dalje zatvoreni.

Portparol izraelskog premijera Mark Regev najavio je da će izraelska vlada na današnjoj sjednici razmatrati više predloga o eventualnom prekidu vatre, a da su tokom prethodne noći o tome vođene intenzivne konsultacije.
XS
SM
MD
LG