Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada odustala od dogovora o regresu i toplom obroku


Iako je to najpre prihvatila, Vlada Srbije sada se povlači i tvrdi da ako izdvoji novac za regres i topli obrok zaposlenima, zemlji preti hiperinflacija i haos. Sindikalni lideri odgovaraju tvrdnjom da je to što se odustaje od obaveze isplate regresa i toplog obroka "indikacija bankrotstva države".

Pre samo nešto više od mesec i po dana Vlada Srbije, kao članica Socijalno-ekonomskog saveta, koji čine još i predstavnici poslodavaca i sindikata, stavila je potpis na prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora, čime se zaposlenima priznaje pravo na regres i topli obrok, a danas se iz tog obligacionog odnosa povukla.

Premijer Mirko Cvetković je predlagao da se primena proširenog dejstva odloži na šest meseci do godinu dana, jer bi u suprotnom dovela do hiperinflacije i haosa, a predstavnici poslodavaca otišli su i korak dalje tvrdeći da problem predstavljaju ne samo izdvajanja za regres i topli obrok nego i čitav kolektivni ugovor koji, kako tvrdi Milan Knežević, predsednik Unije proizvođača tekstila, nije u skladu sa Zakonom o radu, i koji bi na Ustavnom sudu bez dileme bio oboren.

Zahtev za odlaganje nije prihvatio Savez samostalnih sindikata Srbije. Posle današnjeg sastanka sa premijerom i predstavnicima poslodavaca, predsednik tog Sindikata Ljubisav Orbović obavestio je da sindikat istupa iz daljih pregovora sa Vladom. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković:


"Ne prihvatamo odgovornost da smo mi krivi, oni su odgovorni za to stanje i imamo otvoreno pismo za građane Srbije. Poručujemo da sa sindikatima samo pričaju o tome kako će zajednički prevazići krizu, ali da nas neko ucenjuje radnim mestima, za koja će nam reći da neće biti ništa plaćena, na to zaista ne možemo da pristanemo. Ovim nam oni objavljuju rat, mi smo potpisali pakt, a oni su ga srušili, i mi prihvatamo da je produžetak ovakve politike socijalni rat, tužbama, protestima, štrajkovima - tražimo političku odgovornost svih onih koji su učestvovali u ovome."


Jurij Bajec, savetnik predsednika Vlade Mirka Cvetkovića, podseća na okolnosti potpisivanja proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora, što, kako kaže, sindikati u ovoj priči zaboravljaju:


"Sporazum o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora je potpisan pod uslovom da će se njegova primena 1. januara zaista izvršiti nakon što se u decembru, na Socijalno-ekonomskom savetu, ponovo razmotri ukupna ekonomska situacija u zemlji i svetu i na osnovu te ocene donese konačna odluka da li će se taj sporazum primenjivati ili ne - socijalni partneri ovaj deo obično ne spominju već samo govore o potpisu. Dakle, to je bila jedna ograda sasvim na mestu, što se i pokazalo drastičnim zaoštravanjem ekonomske situacije u Srbiji tokom novembra i decembra meseca. To je zatim dovelo do toga da su poslodavci, suočeni sa činjenicom da će im iduće godine biti veoma teško da održe postojeću ekonomsku aktivnost, a nikako neko poslovanje koje bi izazvalo velike dodatne troškove rada, što bi i bila posledica ukoliko bi se ovo prošireno dejstvo primenilo, tražili da istupe iz tog sporazuma. Kada je reč o državi, ona je nudila kompromisno rešenje da se Opšti kolektivni ugovor primenjuje, ali da se privremeno odustane od onih članova Opšteg kolektivnog ugovora koji izazivaju finansijske efekte koji su veći od onih koji proizilaze iz Zakona o radu, izuzev svih onih sporazuma između poslodavaca i zaposlenih koji su povoljniji i već uspostavljeni - povoljniji za zaposlene u odnosu na obaveze iz Zakona o radu."


Lider Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je, s druge strane, da je način na koji je Unija poslodavaca prekinula pregovore o primeni proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora i dovela u pitanje i taj sporazum, očigledna namera da se ugovor u potpunosti "upropasti". A Vladi je uputio pitanje šta se dogodilo od 7. novembra, kada je ona pristala na uslove iz proširenog dejstva kolektivnog ugovora, do danas da bi on sada morao da se suspenduje.

"Nemoguće je da u svim segmentima država kako-tako funkcioniše, a da ovo padne u vodu", kaže, i dodaje da je to što se odustaje od obaveze isplate regresa i topog obroka u minimalnom iznosu "indikacija bankrotstva države". Upitan da prokomentariše neuspeh pregovora, rekao je da su propali jer za njih nije bilo nikakvih preduslova. Sindikatima se, naime, baš ništa nije nudilo:


"Nije postignuto ništa jer ništa nije ni ponuđeno, nije bilo elemenata za pregovore. Pregovori ne mogu da funkcionišu ukoliko nema nikakve ponude, pozitivne ili negativne, a u ovom slučaju nije bilo baš ničega. Od gospodina Orbovića se tražilo da odustane od onoga što je tražio, a to nisu pregovori već pritisci."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG