Dostupni linkovi

Izrael ne namerava prekinuti ofanzivu


Izraelski tenkovi na granici pojasa Gaze
Izraelski tenkovi na granici pojasa Gaze

Dok vazdušni napadi Izraela na pojas Gaze ulaze u četvrti dan, izraelski zvaničnici saopštavaju da neće biti prekida ofanzive protiv militantnog Hamasa, koji kontroliše tu teritoriju. Hamas, koji je ispalio stotine raketa na Izrael, pozvao je Palestince da koriste sva raspoloživa sredstva u konfliktu. U međuvremenu broj žrtava u Gazi raste.

Zamenik izraelskog ministra odbrane Matan Vilnaj rekao je da je zemlja spremna da se nedeljama bori protiv palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas dok stanovnici južnog Izraela ne budu oslobođeni pretnje raketnih napada iz pojasa Gaze. Vilnaj je rekao državnom radiju da Izrael želi da osigura bezbednost u južnom delu zemlje, što znači uništenje ili makar neutralisanje vođstva Hamasa u Gazi. Ovaj cilj je bio jasno formulisan ranije u kampanji ministra za javnu bezbednost Avi Dichtera.

“Specijalna operacija koju je pokrenula izraelska vojska biće nastavljena dok ostvarimo, kako sam rekao, mir. I mi ćemo koristiti sva sredstva. Započeli smo operaciju vazdušnim napadima. Sve mete - sve mete - su vojne mete: Hamas i druge terorističke organizacije”, rekao je Dichter.

Izrael u ovoj fazi nije zainteresovan za prekid vatre sa Hamasom, rekao je danas izraelski ministar za infrastrukturu Binjamin Ben Elizer.

"Prekid vatre bi dozvolio Hamasu da prikupi snagu, da se oporavi i da se pripremi za još jedan napad protiv Izraela,",
rekao je izraelski ministar AFP.

Izraelske trupe i tenkovi su na granici sa pojasom Gaze i pozvano je hiljade vojnih rezervista. Ne postoji još odluka u Jerusalimu da pošalje pešadiju u Gazu ali to bi bio sledeći korak ako bombardovanje Gaze ne zaustavi raketiranje Izraela. Sa svoje strane Hamas je saopštio da neće zaustaviti raketiranje Izraela i portparol pokreta Fawzi Barhoum rekao je Rojtersu da je Hamas pozvao sve Palestince da svuda odgovore svim raspoloživim sredstvima, uključujući samoubilačke napade, na izraelske ciljeve.

Bolnički zvaničnici u Gazi saopštili su da je oko 360 ljudi pogunulo u vazdušnim napadima dok zvaničnici UN kažu da su od tog broja njih više od 60 civili, uključujući žene i decu.

Tri palestinske rakete obrušile su se danas na jug Izraela, ali u tim napadima nije bilo žrtava, saopštili su izraelski bolnički izvori.

Od početka izraelske vazdušne ofanzive protiv Hamasa u palestinskim raketnim napadima na Izrael poginulo je četvoro ljudi.

Izrael je od subote pokrenuo ofanzivu protiv ekstremističkog Hamasa koji kontroliše pojas Gaze zbog intenziviranja raketnih napada na izraelsku teritoriju iz te palestinske oblasti od prošlonedeljnog isteka prekida vatre.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je ponovo na prekid vatre i osudio obe strane zbog upotrebe nasilja:

“Mislim da regionalni i međunarodni partneri nisu uradili dovoljno. Oni treba da urade više. Oni bi trebalo da koriste sva moguća sredstva da okončaju nasilje i da ohrabre politički dijalog sa naglaskom na mirne načine prevazilaženja razlika.”

Ipak, ne postoje znaci bilo kakve diplomatske aktivnosti na okončanju konflikta. Najbliži prijatelj Izraela SAD žaleći civilne žrtve izražavaju razumevanje za motive Izraela. Portparol Bele kuće Gordon Johndroe:

“Izrael je nakon terorističkih raketnih napada preduzeo korake za koje misli da su neophodni u suočavanju sa terorističkom pretnjom. Niko ne želi da vidi nasilje ali šta treba da vidimo kako bi prestalo Hamasovo raketiranje Izraela. Moramo da dobijemo održivo primirje.”

Ključne arapske vlade, Egipat, Saudijska Arabija i Jordan, imaju umeren odnos prema ovoj situaciji shvatajući da bi u suprtonom mogli da ohrabre militante u svojim zemljama. Postoje i propalestinska okupljanja u jednom broju evropskih i muslimanskih zemalja, uključujući Iran, Liban, Egipat, Sudan i Irak. Desetine hiljada pristalica militantnog Hezbolaha je u Bejrutu noseći zastave i transparente izražavalo podršku palestinskom narodu.

XS
SM
MD
LG