Dostupni linkovi

Ponoš će ispoštovati odluku o smeni


Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš

Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je danas general potpukovnika Zdravka Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je pres služba predsednika. General Zdravko Ponoš za Radio Slobodna Evropa izjavio je da će poštovati predsedničku odluku. Razrešenju načelnika Generalštaba prethodio je otvoreni sukob sa ministrom odbrane Draganom Šutanovacem, razmenom optužbi kroz medije.

Smena načelnika generalštaba Vojske Srbije generala Zdravka Ponoša rezultat je odluke Saveta za nacionalnu bezbednost koji se u ponedeljak sastao kako bi razmotrio situaciju u vezi sa nesuglasicama ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša. Prvi vojnik Srbije prozivao je vojnog ministra za nepostojanje politike odbrane i za loš rad na profesionalizaciji i modernizaciji vojske, ali i da se ministar više bavi politikom u stranci nego poslovima u nadležnosti ministarstva. Ministar je odgovorio optužbom da se načelnik Generalštaba bavi politikom, a ne vojskom. Konačnu odluku doneo je predsednik Srbije, odlučivši se da razreši dužnosti generala Ponoša.

General Ponoš u kratkom razgovoru za Radio Slobodna Evropa nije želeo da komentariše odluku o razrešenju.

Ja danas ništa nisam uradio. Oni koji su uradili treba da daju izjavu. Ja što sam imao rekao sam javno, ipak sam ja vojnik. Razrešili su me, ali još uvek nosim uniformu“, kratko je za naš radio rekao general Ponoš, dodajući da vojničku uniformu nosi od svoje četrnaeste godine i da je kao vojnik stalno izvršavao naredenja.

"I ovog puta kao vojnik postupiću u skladu sa odlukom nadređenog",
rekao je za Radio Slobodna Evropa razrešeni načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš.

Predsednik Tadić je razrešenjem Ponoša, kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, iskoristio svoje ustavno ovlašćenje (član 112 stav 2 Ustava) po kom predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

O odnosu Šutanovca i Ponoša raspravljalo se i na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u ponedeljak. Premijer Mirko Cvetković, kao član tog saveta, dao je kratak odgovor na pitanje, kako je izgledala sednica Saveta za nacionalnu odbranu:

Što se tiče sednice, bio sam tamo i atmosfera je bila dobra.“

Objavljeno je da sa danom razrešenja generala Ponoša komandni lanac funkcioniše normalno. Do postavljenja novog načelnika Generalštaba komandu nad Vojskom preuzima zamenik načelnika general potpukovnik Miloje Miletić, saopštio je kabinet predsednika Srbije. Po mišljenju vojnog analitičara, docenta na Fakultetu za bezbednost, Zorana Dragišića, odluka predsednika Srbije nije neočekivana:

Ono što je najvažnije je da sistem odbrane funkcioniše potpuno normalno, da sve ovo vreme nije došlo do prekida. Iskreno moram reći da mi je veoma žao što je general Ponoš smenjen. Mislim da je reč o izuzetno kvalitetnom generalu, veoma dobrom oficiru, koji je uradio mnogo za sistem odbrane Srbije. Međutim, eto što kažu, političke okolnosti su i njegova nespremnost da na drugi način reši probleme u vojsci doveli do toga.“

Portret najmlađeg (rođen 1963.) i prvog generala Vojske Srbije od proglašenja državnosti ostaće upamćen po njegovom sprovođenju reformi po zapadnim standardima, približavanja Partnerstvu za mir. Stranke pronacionalnog uverenja pozdravile su smenu generala Ponoša, dok partije vladajuće koalicije „proceduralnu grešku“ javnog istupa stavljaju kao argumentaciju za smenu.

General-potpukovnik Miloje Miletić (55), koji preuzima funkciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije do postavljenja novog, u stručnim krugovima važi za iskusnog i stručnog vojnika, sa završenim najvišim vojnim školama, ali i iskustvom sa terena.

XS
SM
MD
LG