Dostupni linkovi

BH nacija/e


Sonja Akšamija
Sonja Akšamija
Uoči izmjena Ustava BiH najavljenih za početak nove godine u BiH je pokrenuto pitanje nacije i nacionalnog identiteta. Prema Dejtonskom ustavu u BiH žive tri konstitutivna naroda i ostali. Etničkoj pripadnosti i kolektivnim ljudskim pravima data je prednost u odnosu na naciju i prava svakog građanina. Problem je što se ni prava tri konstitutivna naroda ne poštuju jednako na cijeloj teritoriji BiH, a o nacionalnim manjinama i onima koji uopšte nisu svrstani da i ne govorimo. U BiH ima jedan broj ljudi koji se izjašnjavaju kao pripadnici bh nacije, kako ta kategorija u postojećem ustavu ne postoji oni nemaju nikakva prava.

BiH je, historijski gledano, propustila nekoliko prilika da formira nacionalni identitet kao i većina zemalja modernog svijeta nation state (država nacija). Tome je doprinijela činjenica formiranja nacionalnih identiteta van granica BiH u vrijeme kada su moderne države formirale svoje nacije unutar granica vlastite teritorije početkom 19. stoljeća.

Svaki rat na ovim prostorima vraćao je BiH stotine godina unazad. Tako je i danas. BiH je, ocjenjuju historičari, danas zaglavljena u 1878. godini u periodu pred Berlinski kongres.

Država razorena, društvo duboko podijeljeno, sistem vrijednosti uništen. Vladajuće elite koje su proteklu deceniju pljačkale ovu državu pod krinkom borbe za vjerska i nacionalna prava ,,svog naroda'' nemaju interes da naprave sekularnu državu u kojoj će individualna ljudska prava biti u fokusu. BiH nema razvijeno ni civilno društvo koje bi se demokratskim sredstvima borilo za prava građana. Većina stanovnika BiH, osiromašena i beznadna, uopšte ne razumije pojam nacije i nacionalnog identiteta....

O bh. naciji ili nacijama pogledajte analizu Mirne Sadiković...

Bh. nacija / bh. nacije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:15:35 0:00

XS
SM
MD
LG