Dostupni linkovi

Stanje u Gazi i dalje teško


Gaza pod raketnom vatrom izraelskih vojnih snaga
Gaza pod raketnom vatrom izraelskih vojnih snaga

U izraelskoj ofanzivi na Gazu, koja traje već tri dana, ubijeno je više od 300 Palestinaca. Izrael je pokrenuo kampanju kao odgovor na raketnu i artiljerijsku paljbu militanata iz Gaze, predvođenih Hamasom, na južni deo njegove teritorije. Hamas je počeo da raketira izraelsku teritoriju nakon što je odbio da obnovi šestomesečno primirje koje je isteklo 19. decembra.

UN i EU pozvali su na prekid nasilja, ali je Izrael pozvao 6.000 rezervista i saopštio da će to biti priprema za proširenje ofanzive na Gazu. Mark Regev, portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta rekao je prethodno da bi operacije bile nastavljene dok ljudi u južnom Izraelu ne prestanu da žive pod terorom i u strahu od konstantnih raketnih napada:
“Izraelski kabinet je odlučio da pozove rezerviste. Naša prva reakcija protiv militantne Hamsove mašinerije bila je uspešna ali mi nemamo sumnju da ta mašinerija u Gazi još postoji kao značajna i smrtonosna.”
U poslednjim vazdušnim napadima izraelski avioni gađali su Islamski univerzitet u Gazi i ministarstvo unutrašnjih poslova, obe institucije pod vođstvom Hamasa. Izraelski tenkovi nalaze se na granici sa Gazom i spremni su da uđu u tu jako naseljenu enklavu od 1,5 miliona Palestinaca. Hamas, međutim, ostaje nepokoran. Portparol ove ekstremne palestinske grupe Fawzi Barhoum pozvao je sve Palestince da upotrebe sva raspoloživa sredstva, uključujući i samoubilačke napade na Izrael:
“Ovaj otvoreni rat na Gazu protiv našeg naroda, protiv otpora i Hamasa, će samo pojačati našu odlučnost da se odupremo cionističkom neprijatelju, branimo naš narod i porodice, branimo Palestinu i zadržimo otpor kao naš metod. I mi ćemo nastaviti sa otporom u svakoj formi, uključujući samoubilačke napade kao odgovor na njihove napade.”
Savet bezbednosti UN pozvao je na potpunu obustavu nasilja. Adminstracija odlazećeg američkog predsednika Džordža Buša saopštila je da je odgovornost za produženje primirja, koje je isteklo 19. decembra, na Hamasu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da direktni pregovori Izraela i Palestinaca sa učešćem Sirije i Libana nemaju alternativu. Mi sada zajedno sa Arapskom ligom, evropskim zemljama i članicama Saveta bezbednosti UN radimo da zaustavimo ovaj ciklus nasilja, rekao je Lavrov:
“Prvi i najvažniji korak sada jeste da svaka strana mora da prekine napade, naravno, raketna paljba na Izrael iz Gaze, u kojoj je stradalo nekoliko civila, mora da prestane, ali i Izrael takođe mora da prekine svoje operacije, koje bez obzira ko im je meta, odnose veliki broj žrtava.”
Izreaelska ofanziva razbesnela je arape širom Bliskog istoka gde su demonstranti palili izraelske i američke zastave. U Iranu, koji negira da snabdeva Hamas oružjem, vrhovni lider Ayatollah Ali Khamenei pozvao je muslimanske zemlje da kazne Izrael, dok hiljade Iranaca demonstriraju u Teheranu protiv Izraela:
“Mi ćemo se boriti, mi ćemo umreti, nema kompromisa!”
Hamas je saopštio da je 180 njegovih članova, većinom bezednjaka, ubijeno, a da su među ostalima od 300 ubijenih, civili, među njima16 žena i nekoliko dece. Zvaničnici UN saopštili su da je najmanje 51 civil ubijen do sada. Izrael, koji je saopštio da je jedan od njihovih civila ubijen danas u raketnom napadu, dozvolio je da konvoj humanitarne pomoći danas uđe u Gazu. Ali Anne-Sophie Bonefeld, portparol Međunarodnog crvenog krsta u Jerusalimu kaze za radio Fardu da je situacija u bolnicama u Gazi i dalje kritična:
“Bolnicama su potrebni lekovi, medicinska oprema, krv, plazma. Situacija, naročito na urgentnim odeljenjima je prilično haotična.”
Pojedini stanovnici Gaze počeli su da prelaze u Egipat posle eksplozije i buldožera koji su otvorili prolaze na graničnom zidu. Jedan egipatski graničar i palestinski mladić ubijeni su kada je policija pokušala da zaustavi ulazak.
XS
SM
MD
LG