Dostupni linkovi

Nova godina u domovima za djecu bez roditelja


UNICEF procjenjuje da u BiH bez roditeljskog staranja živi između 3.000 i 4.000 djece. Od tog broja, 41% su djeca bez oba roditelja, 36% je napuštene djece. Oni će i ovu Novu godinu dočekati u domovima u koje su smješteni.

„Imala sam lutkicu,

bila mi je mala,

al je ona jadnica

pala sa ormara.

Pozvala sam doktora,

Doktor zovno medu,

medo kaže bum, bum, bum,

biće sve u redu.“

Najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu pjesmom su se zahvalili ljudima dobre volje koji im tokom novogodišnjih praznika daruju brojne poklone. Želja za narednu godinu ima mnogo, a djeca ih ne kriju:

„Želim naredne godine da dobijem gel, fudbalsku loptu i trenerku.“
„Ja želim da postanem umjetnik kad narastem. Isto treniram karate, bijeli sam pojas.“
„Želim za Novu godinu da se fino provedem.“
„Džemper, fudbalski loptu i patike.“
„Da prođem peticom, da dobro plivam i učim plivati - i da slušam.“

Svake godine djeca u ovom domu dobiju najmanje pet poklona. Jedan od tih paketića upravo sadrži ono što dijete poželi, kaže direktor Dječijeg doma Bjelave Amir Zelić:

„Ovi malo veći su izrazili želju za malo boljim tenama, ovi manji za barbikama, shodno uzrastu. Imamo ove klasične paketiće koje ljudi kupe prema spolu djece. Bilo je otprilike sedam, osam djeda mrazova, imamo našeg lokalnog Djeda Mraza, vaspitača, ako slučajno ovaj zakasni. Uglavnom možemo reći da smo prezadovoljni kao i svake godine, a prije svega radost djece najveće nam je zadovoljstvo.“

Novogodišnju noć djeca će provesti u Domu, njihovoj drugoj kući, naglašava direktor Zelić:

„Biće uz tv program - okićene njihove prostorije i tako će proslaviti. Gledaćemo da ne bude petardi, međutim to je skoro nemoguća misija pošto oni imaju džeparac. Znači praštaće i oko našeg doma.“

Praznici za djecu znače radost i veselje. Tako je i za 11-ogodišnju Katarinu, štićenicu Štadlerovog dječijeg doma Egipat u Sarajevu:

„Nova godina dolazi, a stara odlazi. Svi slavimo Novu godinu i dočekujemo je svi radosno. Priredimo neke male predstave, muziku slušamo.“

Iako u u Štadlerovom domu Egipat djecu uče da materijalno nije najvažnije, ipak će za novogodišnje praznike štićenicima ovog doma biti organizovani različiti sadržaji, kaže časna sestra Marina Piljić:

„Doček Nove godine oni će si na svoj način pripremiti u dvorani i zabaviti se. Mi im dadnemo slobodu da oni sami mogu na određeni način pripremiti kako oni to žele.“

Vrijeme praznika je vrijeme darivanja - kada kroz poklone iskazujemo ljubav i pažnju, ali djecu su ta koja svojim osmijesima i prigodnima pjesmicama uvijek iskažu najiskreniju zahvalnost:

„Ringe, ringe raja,

došo čika Paja,

pa pojeo jaja,

jedno jaje muć,

a mi djeca ćuć.“

XS
SM
MD
LG