Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kriminal i blokada puta ka EU


Mjesto ubistva vlasnika Nacionala Ive Pukanića

U Hrvatskoj će godina, koja je na izmaku, biti upamćena po slovenskoj blokadi hrvatskog puta u Europsku uniju i po tome što su prvi puta u kriminalnim obračunima počeli stradavati pripadnici društvene elite.

Ova će godina, što se tiče vanjskopolitičkih pitanja, u Hrvatskoj biti zapamćena po slovenskoj blokadi pristupnih pregovora sa Europskom unijom. Gotovo da više nitko ne govori o potrebnim reformama i o tome koliko je učinjeno – uostalom i Europska komisija prepoznala je ozbiljan napredak Hrvatske – nego o tome kako je Slovenija učinila Hrvatskoj ono isto što su njoj na putu prema Europi učinili njeni sjeverni i zapadni susjedi: Austrija i Italija. Kada govori o godini na izmaku iz vanjskopolitičke perspektive, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Rimac daje joj – pozitivnu ocjenu:

„Ja mislim da je 2008. godina u globalu bila uspješna, međutim neke okolnosti u okruženju ili u svijetu jednostavno nisu dopuštale da se napravi mnogo više. Iako, naravno, možemo razmatrati vlastitu krivicu za ono što nismo uspjeli napraviti u prošloj godini, činjenica je da se Europa više bavila samom sobom nego nama. Naime, propast evropskog ustava i traženje rješenja za evropski ustav, donekle je stavio pregovore sa Hrvatskom u nekakvu sporednu zonu interesa – prepušteni smo onim zemljama koje imaju neki interes prema nama, kao što je Slovenija.“

U ovoj godini, po prvi puta su u kriminalnim obračunima stradali i pripadnici društvene elite – suvlasnik poznatog tjednika Ivo Pukanić i kćerka uglednog odvjetnika Ivana Hodak, pa je to u vlasti shvaćeno mnogo ozbiljnije nego kada je stradavao običan narod. Novinar Duško Miljuš je pred sedam mjeseci brutalno pretučen, ali zbog toga nitko nije bio smijenjen, niti je uhvaćen počinitelj ili naručitelj:

„Jednog dana kad se budu pisali ljetopisi, 2008. godina će vrlo vjerojatno biti zabilježena kao najbrutalnija i najopakija godina. Ne samo zbog ubojstva suizdavača ,Nacionala‘ Ive Pukanića i odvjetničke pripravnice Ivane Hodak, već i niza drugih događaja – velikih, krvavih pljački i tako dalje.“


Od kriminala živi tek malen broj ljudi. Nas većina ostalih živimo od rada. Predsjednica najveće sindikalne središnjice – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević:

„Godina 2008. nije bila baš naročito dobra za hrvatske radnike. U travnju smo organizirali prosvjed u kojem smo rekli svoje zahtjeve, tražili smo promjene u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su definitivno plaće premale u odnosu na cijene i na kupovnu moć, ukoliko usporedimo odnos plaća i cijena u ostatku Europe. Jedini uspjeh je bilo donošenje Zakona o minimalnoj plaći. Za sada je to 39 posto prosječne plaće. Radit ćemo na tome dok ne dođemo do 50 posto prosječne plaće.“

Predsjednica ekološke udruge „Zeleni Istre“ Dušica Radojčić kaže kako je za nju ovu godinu obilježilo sve veće gubljenje povjerenja u institucije vlasti u Istri, koje ne rade za građane, nego za kapital:

„A to potvrđuju slučajevi poput odlagališta otpada Kaštijun u Istri, tvornice Rockwool ili projekta ,Brijuni rivijera‘ ili Zakona o golfu. Rekla bih da su to ,četiri projekta apokalipse‘. Umjesto da vlast identificira i provodi javni interes, jednostavno servisira gospodarske moćnike, i to na štetu svih nas. A mi ćemo to platiti smanjenom kvalitetom života, rasprodajom prirodnih resursa, betoniranim priobaljem… A kao što znate, to nije slučaj samo u Istri.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG